Przepis na zupe grzybową a więc będziemy potrzebować
-50 dekagram grzybów suszonych najlepsze będą : borowiki szlachetne i podgrzybki brunatne
-3 marchwie
-2 pietruszki
-1/2 selera
-1/2 pory
-cebula
-łyżka śmietany
-sól,pieprz
-2 litry wody
-bagietka
-pół kostki masła
1) Grzyby zalewamy 2 l wody i odstawiamy na 9 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie około 40 minut. Odcedzamy grzyby wywar zachowujemy. Grzyby drobno kroimy w kostke.
2) Kroimy bagietke w kostke, rozgrzewamy patelnie wrzucamy do niej masło i bagietke mieszamy aż sie zazłoci i odstawiamy na 10min.
3) obieramy warzywa myjemy je kroimy w jaki sposób chcemy cebule przepoławiamy i obieramy z łusek całość gotujemy ok 30 min w wcześniej wykonanym wywarze z grzybów.
4) Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy grzyby doprawiamy pieprzem i solą wlewamy śmietane i zagotowujemy czekamy 30min i lejemy zupe do misek, następnie wrzucamy grzanki.
SMACZNEGO!
Olaf Zielonka