Kwietniowa lasagne smakuje i w maju!

18 maja 2021

Zielona jak wiosna i przeplatana jak kwiecień lasagne Anny Król smakiem miesiąca w konkursie Rudzkie Smaki. Majowym hasłem zabawy jest z kolei kawowy przysmak. Propozycje na słodkości z tym aromatycznym składnikiem można przesyłać do końca miesiąca.

Lasagne ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

2 jajka

1 szklanka wody

30 dkg mąki pszennej lub razowej

Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy, żeby płaty miały ok. 2 mm wysokości.

Następnie kroimy je na ok. 10 cm kawałki, odstawiamy i przygotowujemy farsz.

 

Składniki na farsz:

1 opakowanie szpinaku baby (400 – 500 g) lub pół kilo szpinaku, który najpierw należy dokładnie umyć i sparzyć, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki

¼ szklanki mleka 3,2 %

½ kg pieczarek

1 duża cebula

150 g gęstej śmietanki w kubku 12% lub 18%

¼ kostki masła

1 duża papryka

ser żółty

Jeśli lubimy dużo farszu składników możemy przygotować więcej.

Szpinak smażymy na maśle przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy ¼ szklanki mleka, wbijamy 2 jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Cebulę smażymy na maśle, dodajemy pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Według uznania można je odrobinę zblendować.

Płaty ciasta gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i rozkładamy na dużym talerzu do ostygnięcia. Blachę (40×40) cienko smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę płatów ciasta. Smarujemy je śmietaną. Następnie układamy warstwę przygotowanego szpinaku i kolejną część płatów. Tę warstwę ciasta również smarujemy śmietaną, po czym nakładamy pieczarki, na które znowu kładziemy płaty ciasta i smarujemy śmietaną. Na koniec można ułożyć warstwę z kawałków żółtego sera, dodać paprykę pokrojoną w paski lub plasterki ogórka konserwowego. Przekładańca wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min i pieczemy w 180 st.

UM Ruda Śląska