Zielona jak wiosna i przeplatana jak kwiecień lasagne Anny Król smakiem miesiąca w konkursie Rudzkie Smaki. Majowym hasłem zabawy jest z kolei kawowy przysmak. Propozycje na słodkości z tym aromatycznym składnikiem można przesyłać do końca miesiąca.
Lasagne ze szpinakiem

Składniki na ciasto:
2 jajka
1 szklanka wody
30 dkg mąki pszennej lub razowej
Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy, żeby płaty miały ok. 2 mm wysokości.
Następnie kroimy je na ok. 10 cm kawałki, odstawiamy i przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
1 opakowanie szpinaku baby (400 – 500 g) lub pół kilo szpinaku, który najpierw należy dokładnie umyć i sparzyć, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki
¼ szklanki mleka 3,2 %
½ kg pieczarek
1 duża cebula
150 g gęstej śmietanki w kubku 12% lub 18%
¼ kostki masła
1 duża papryka
ser żółty
Jeśli lubimy dużo farszu składników możemy przygotować więcej.
Szpinak smażymy na maśle przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy ¼ szklanki mleka, wbijamy 2 jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Cebulę smażymy na maśle, dodajemy pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Według uznania można je odrobinę zblendować.
Płaty ciasta gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i rozkładamy na dużym talerzu do ostygnięcia. Blachę (40×40) cienko smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę płatów ciasta. Smarujemy je śmietaną. Następnie układamy warstwę przygotowanego szpinaku i kolejną część płatów. Tę warstwę ciasta również smarujemy śmietaną, po czym nakładamy pieczarki, na które znowu kładziemy płaty ciasta i smarujemy śmietaną. Na koniec można ułożyć warstwę z kawałków żółtego sera, dodać paprykę pokrojoną w paski lub plasterki ogórka konserwowego. Przekładańca wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min i pieczemy w 180 st.
UM Ruda Śląska