Składniki:
- Pół piernika lub paczka pierniczków.
- Po 10 dag bakali ( rodzynki ,morele, śliwki suszone).
- Pół kostki masła.
- Czekolada.
- Kompot agrestowy i truskawkowy.
- Cukier waniliowy, cynamon, 2 goździki.
- Cytryna.
Etapy przygotowania:
1. Piernik pokroić w kostkę zalać zimną wodą i zostawić na 30min do napęcznienia.
2. Pokroić bakalie zalać ok 1l wody, dodać cukier waniliowy przyprawy, pokrojoną w plasterki cytrynę i kompot, zagotować.
3. Po ok 30min dodać zmiksowany piernik i znowu zagotować. Jeśli jest mało słodka można dosłodzić.
4. Gdy jest za rzadka zrobić zasmażkę na maśle, powinna mieć konsystencję gęstej zupy4. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Moczkę której nie zjemy w święta można zagotować do słoików na później.
Dawid Dasler