Tradycyjna śląska wodzionka została smakiem lutego tegorocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. To propozycja pani Izabeli Skalik z Mikołowa na danie wzmacniające odporność. – Często przygotowuję tę zupę w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu, że dzieci ją polubiły, zauważyłam, że znacznie mniej chorowały – mówi autorka przepisu. Kulinarnym tematem marca jest „wielkanocny stół”, czyli propozycje dań, które mogą się na nim znaleźć.
Wodzionka (1 porcja)
Składniki:
1-2 kromki chleba (można wykorzystać czerstwe pieczywo),
1 szklanka wody,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu,
przyprawy: sól, pieprz, maggi.
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę i przekładamy na talerz. Możemy też z pieczywa zrobić grzanki, podpiekając kawałki chleba na patelni i na odrobinie masła. Wodę zagotowujemy, dodajemy smalec, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wywarem zalewamy przygotowany na talerzu chleb lub grzanki.
Materiał UM Ruda Śląska