Wodzionka najlepsza na odporność

12 marca 2021

Tradycyjna śląska wodzionka została smakiem lutego tegorocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. To propozycja pani Izabeli Skalik z Mikołowa na danie wzmacniające odporność. – Często przygotowuję tę zupę w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu, że dzieci ją polubiły, zauważyłam, że znacznie mniej chorowały – mówi autorka przepisu. Kulinarnym tematem marca jest „wielkanocny stół”, czyli propozycje dań, które mogą się na nim znaleźć.

Wodzionka (1 porcja)

Składniki:

1-2 kromki chleba (można wykorzystać czerstwe pieczywo),

1 szklanka wody,

1 ząbek czosnku,

1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu,

przyprawy: sól, pieprz, maggi.

Przygotowanie:

Chleb kroimy w kostkę i przekładamy na talerz. Możemy też z pieczywa zrobić grzanki, podpiekając kawałki chleba na patelni i na odrobinie masła. Wodę zagotowujemy, dodajemy smalec, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wywarem zalewamy przygotowany na talerzu chleb lub grzanki.

Materiał UM Ruda Śląska