Zdrowo i kolorowo

22 października 2019

Muffinki na płatkach owsianych i kolorowe tortille z kurczakiem przepisami września w konkursie „Rudzkie Smaki”. Te pożywne przekąski to propozycja pani Katarzyny Wcisło z Chorzowa na drugie śniadanie dla ucznia. – Jestem mamą czwórki dzieci i wiem, jak ważne dla nich  jest zdrowe odżywianie. Dlatego staram się urozmaicać nasze rodzinne menu – mówi laureatka konkursu.

Szkolne babeczki

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),

pół szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru,

2 dojrzałe banany,

2 jajka,

garść malin (świeżych lub mrożonych) lub innych owoców,

ewentualnie 1 łyżka ksylitolu, miodu lub cukru brązowego do smaku,

1 łyżeczka proszku do pieczenie (niekoniecznie).

Przygotowanie:

W blenderze umieszczamy płatki owsiane, banany, jogurt (kefir), ksylitol (cukier brązowy lub miód) i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy kawałki owoców i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wcześniej natłuszczonych foremek na muffiny (odradzamy pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Kolorowe tortille

Składniki:

kilka małych placków tortilli,

kremowy serek ziołowy a’la Almette,

sałata zielona lub lodowa,

filet z kurczaka lub szynka,

ser żółty,

ogórek zielony, papryka.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Paprykę i ogórki kroimy w paski. Ser ścieramy na dużych oczkach. Placki tortilli smarujemy serkiem, kładziemy liść sałaty, pasek usmażonego fileta z kurczaka lub szynkę, warzywa pokrojone w słupki. Posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy i przecinamy w pół.

UM Ruda Śląska