Muffinki na płatkach owsianych i kolorowe tortille z kurczakiem przepisami września w konkursie „Rudzkie Smaki”. Te pożywne przekąski to propozycja pani Katarzyny Wcisło z Chorzowa na drugie śniadanie dla ucznia. – Jestem mamą czwórki dzieci i wiem, jak ważne dla nich jest zdrowe odżywianie. Dlatego staram się urozmaicać nasze rodzinne menu – mówi laureatka konkursu.
Szkolne babeczki
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
pół szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru,
2 dojrzałe banany,
2 jajka,
garść malin (świeżych lub mrożonych) lub innych owoców,
ewentualnie 1 łyżka ksylitolu, miodu lub cukru brązowego do smaku,
1 łyżeczka proszku do pieczenie (niekoniecznie).
Przygotowanie:
W blenderze umieszczamy płatki owsiane, banany, jogurt (kefir), ksylitol (cukier brązowy lub miód) i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy kawałki owoców i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wcześniej natłuszczonych foremek na muffiny (odradzamy pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Kolorowe tortille
Składniki:
kilka małych placków tortilli,
kremowy serek ziołowy a’la Almette,
sałata zielona lub lodowa,
filet z kurczaka lub szynka,
ser żółty,
ogórek zielony, papryka.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Paprykę i ogórki kroimy w paski. Ser ścieramy na dużych oczkach. Placki tortilli smarujemy serkiem, kładziemy liść sałaty, pasek usmażonego fileta z kurczaka lub szynkę, warzywa pokrojone w słupki. Posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy i przecinamy w pół.
UM Ruda Śląska