Wakacyjne podróże to źródło wielu ciekawych doświadczeń. Jednym z nich jest degustacja miejscowej kuchni i poznawanie zwyczajów kulinarnych w odwiedzanych zakątkach. Rudzki magistrat ogłosił konkurs Rudzkie Smaki, w którym zachęca do przesyłania przepisów na smaki wakacji. Autorzy dwóch wybranych receptur zostaną nagrodzeni, a ich propozycje znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok.
Stałym elementem konkursu Rudzkie Smaki, którego szóstą już edycję prowadzi Wydział Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta, jest wybór tzw. smaków wakacji, które prezentowane są na lipcowych i sierpniowych kartach kalendarza kulinarnego. – Również i w tym roku zachęcamy do podzielnia się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. Do końca sierpnia czekamy na przepisy dań, które pozwolą poczuć klimat urlopu, zarówno egzotycznego, jak i tego na przydomowej działce – mówi Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. – Do tej pory mieliśmy już w rudzkim kalendarzu m.in. przepis na tikwenik, bułgarski deser z dynią w cieście filo, cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd wprost z Irlandii, faszerowane cukinie czy na śliwki z ogródka pod bezową pierzynką – dodaje. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”. – Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu – zachęca Iwona Małyska.
Smak czerwca 2019: „sałatka na wycieczkę”, autorstwa Joanny Nowak z Rudy Śląskiej. – To moja propozycja na wyjazdy poza miasto i piknik w plenerze. Sałatka smakuje jako osobne danie, może też być dodatkiem do grillowanego mięsa czy kiełbasy – mówi laureatka konkursu.
Przypominamy też smak maja, którym został galaretkowiec. To orzeźwiający deser z kolorowych galaretek i śmietanki, który dzieci mogą same przygotować z okazji święta mamy.
Sałatka na wycieczkę
Składniki:
pęczek rzodkiewek,
4-6 szt. ogórków małosolnych lub kiszonych,
1 papryka czerwona,
10-12 średniej wielkości młodych ziemniaków,
pęczek szczypiorku.
Sos:
3 łyżki oliwy,
sok z połowy dużej cytryny,
sól,
pieprz,
pół łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w koszulkach, studzimy i kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy również w kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Solimy i mieszamy składniki. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki. Sałatkę można jeszcze przyprawić ziołami według własnego upodobania.
Galaretkowiec
Składniki:
1 litr śmietanki kremówki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
4 łyżki żelatyny,
1 galaretka czerwona,
1 galaretka żółta,
1 galaretka zielona,
1 galaretka pomarańczowa.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki, dodając trochę mniej wody niż podano w instrukcji (400 ml zamiast 500 ml). Każdą z osobna wylewamy na głęboki talerz, odstawiamy do stężenia. Następnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, gotujemy przez chwilę i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami żelatynę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę mieszamy z kostkami galaretki i przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Dno tortownicy możemy też wyłożyć wcześniej biszkoptami nasączonymi sokiem owocowym i na nie wyłożyć masę.
Smacznego!
UM Ruda Śląska