Warzywne tagialelle

19 czerwca 2020

Danie to nie ma co prawda wiele wspólnego z kulinariami górnośląskimi, ale to potrawa biorąca udział w Konkursie Rudzkie smaki.

 

Czy ze smakami rodem z Rudy Śląskiej włoski makaron ma coś wspólnego? Może nie, ale myślę, że mieć będzie. Kiedy spróbujemy go przyrządzić z pewnością stanie się ulubionym daniem nie tylko rudzian.

Przepis na konkurs przesłała pani Marta Szudeja.

Składniki:

3 marchewki,

1 cukinia,

1 pierś z kurczaka,

kilka suszonych pomidorów,

2 łyżki oleju,

świeża bazylia,

sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

 Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w długie cienkie paski, przyprawiamy solą, pieprzem i częścią mieszanki suszonych pomidorów (przyprawy mogą być inne – według własnych upodobań). Obsmażamy kurczaka na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Marchewkę i cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski nożykiem do warzyw (z cukinii można usunąć miękki miąższ, ale nie jest to konieczne). Pokrojoną marchewkę gotujemy chwilę w osolonej wodzie, żeby lekko zmiękła, odcedzamy, a następnie wrzucamy
z cukinią na patelnię, na której smażył się wcześniej kurczak. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i resztę przypraw. Smażymy kilka minut, delikatnie mieszając. Łączymy z kurczakiem, wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią.

Skusicie się? Przyznajcie, że wygląda dobrze! Można, jak sądzę, przygotować je też w wersji wege.