Metrowiec i egzotyczny dorsz

16 września 2020

Przekładane kremem ciasto oraz dorsz w sezamie przepisami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”. Receptury nadesłały Teresa Chlubek oraz Agnieszka Gross.

 

Metrowiec

Ciasto:

1 szklanka cukru

4 żółtka

10 łyżek wody

10 łyżek oleju

2 łyżki kakao

1 szklanka mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, olej i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z ubitymi białkami. Ciasto dzielimy na 2 połowy, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Ciasta przekładamy do foremek keksowych (o długości ok. 30 cm) wysmarowanych masłem i posypanych mąką. Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180°C.

Krem:

3 szklanki mleka

8 łyżek kaszy manny

1 szklanka cukru

2 cukry waniliowe

2 szklanki mleka z cukrem i cukrami waniliowymi zagotowujemy. Kaszkę rozprowadzamy w pozostałym mleku i dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękkie masło mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy po jednej łyżce zimną kaszkę.

Polewa czekoladowa:

150 g masła

75 g kakao

180 g cukru pudru

5 – 6 łyżek mleka

Masło roztapiamy, dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy, ale nie gotujemy. Ciemne i jasne ciasto kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Smarujemy je kremem maślanym i łączymy na przemian: raz jasna, raz ciemna. Jeśli pozostało jeszcze trochę masy, możemy posmarować całe ciasto. Wstawiamy je do lodówki, aby krem stwardniał. W tym czasie przygotowujemy polewę. Polewamy całe ciasto i wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto kroimy nożem na ukos.

Dorsz w sezamowej panierce z kokosowym ryżem i tajskimi ogórkami

Składniki:

filety z dorsza – ok. 40 dag

jajko

bułka tarta – 4 łyżki

sezam – 4 łyżki

sól

ryż sypki

mleczko kokosowe – puszka 400 ml

kolendra świeża

papryczki chili – 2 sztuki

ogórek zielony

koperek – pęczek

limonka

trawa cytrynowa – 1 świeża łodyga

imbir – kłącze

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego, odmierzoną puszkę wrzącej wody i odmierzoną puszkę sypkiego ryżu. Solimy i gotujemy pod przykryciem często mieszając do miękkości według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę i papryczki chili. Zielone ogórki szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy drobno pokrojony koperek, starty na tarce imbir, pociętą w plasterki trawę cytrynową i sól. Mieszamy razem i wszystko obficie polewamy sokiem z limonki. Filety z dorsza solimy i maczamy w rozkłóconym jajku, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażoną rybę tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.

UM Ruda Śląska