Ciasteczka Arlety

20 marca 2019

Kolejną laureatką w konkursie „Rudzkie Smaki” została pani Arleta Kosińska-Wiesiołek. Zwycięski przepis to zwijane ciasteczka krucho-drożdżowe. Do końca marca do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na dania lub smakołyki na wielkanocny stół. Podsumowaniem tej edycji konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.

 

Składniki:

twarda marmolada,

250 g masła (może być margaryna, wtedy ciastka są bardziej miękkie niż kruche),

3 szklanki mąki pszennej,

60 g drożdży świeżych,

1 łyżka cukru pudru,

1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%,

8 g cukru wanilinowego, cukier trzcinowy.

 

Przygotowanie

Z 1/3 szklanki śmietany, cukru i świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy
do wyrośnięcia. Miękkie masło siekamy z mąką i cukrem waniliowym – ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i zagniatamy ciasto. Owijamy luźno
w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na całą noc.

Następnego dnia dzielimy ciasto na kilka kul. Rozwałkowujemy każdą, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i kroimy na małe kawałki ok. 4/4 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 1900C.