Kolejną laureatką w konkursie „Rudzkie Smaki” została pani Arleta Kosińska-Wiesiołek. Zwycięski przepis to zwijane ciasteczka krucho-drożdżowe. Do końca marca do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na dania lub smakołyki na wielkanocny stół. Podsumowaniem tej edycji konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.
Składniki:
twarda marmolada,
250 g masła (może być margaryna, wtedy ciastka są bardziej miękkie niż kruche),
3 szklanki mąki pszennej,
60 g drożdży świeżych,
1 łyżka cukru pudru,
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%,
8 g cukru wanilinowego, cukier trzcinowy.
Przygotowanie
Z 1/3 szklanki śmietany, cukru i świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy
do wyrośnięcia. Miękkie masło siekamy z mąką i cukrem waniliowym – ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i zagniatamy ciasto. Owijamy luźno
w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Następnego dnia dzielimy ciasto na kilka kul. Rozwałkowujemy każdą, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i kroimy na małe kawałki ok. 4/4 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 1900C.