Śląski święcelnik

21 marca 2016

Kolejna edycja konkursu „Rudzkie Smaki – sezon III” rozstrzygnięta! Jej laureatem został Jan Widera z Rudy Śląskiej. Zwycięski przepis to receptura na śląski święcelnik, czyli ciasto drożdżowe nadziewane wędlinami. – To stary, śląski przepis na świąteczną potrawę, która dawniej miała swoje miejsce w wielkanocnym koszyczku – mówi Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. Rudzki magistrat czeka na kolejne przepisy. W marcu preferowane są receptury na słodkie ciasta drożdżowe i śląskie kołocze.

 

IMG_7739Śląski święcelnik

 Ciasto:

1 kg mąki pszennej, 200 g masła, 80 g cukru, ½ l mleka, 4 jajka, 100 g drożdży, szczypta soli.

 Wkładka:

10 sztuk surowej wędzonej kiełbasy, 400 g szynki, 400 g baleronu, 500 g wędzonego boczku.

 Przygotowanie:

Do rondelka wlać 1 szklankę letniego mleka, rozkruszyć drożdże, dodać trochę cukru i mąki, wymieszać, nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Do większej miski wsypać mąkę, wlać resztę mleka, dodać resztę cukru, roztrzepane jajka, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatać dodając roztopione i ostudzone masło. Posypać mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Foremkę keksową oraz tortownicę z kominem wysmarować masłem. Szynkę, baleron i boczek pokroić w kostkę . Ciasto po wyrośnięciu lekko zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć wędliny i zwinąć w roladę. Jedną przełożyć do formy keksowej, drugą do tortownicy, tak żeby składanie ciast było na dole. Oba ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 60 minut w temp. 180 oC.

materiały prasowe: UM Ruda Śląska