Dziad bakaliowy

19 kwietnia 2016

Puszysty „dziad bakaliowy” nagrodzony w konkursie „Rudzkie Smaki”. Nadesłany przez Marię Małyską przepis został smakiem marca. – To bardzo proste do wykonania ciasto drożdżowe z mnóstwem bakalii – zdradza autorka receptury. Kwiecień to czas nadsyłania przepisów na potrawy z kartofli. Receptury laureatów poszczególnych miesięcy zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.

 

dziad_bakaliowyDziad bakaliowy

Składniki:

0,5 kg mąki,

50 g świeżych drożdży,

szklanka ciepłego mleka,

100 g cukru,

4 jajka,

150 g rozpuszczonego masła,

bakalie według uznania: orzechy włoskie, laskowe, migdały, suszone figi, suszone morele, skórka pomarańczowa, rodzynki,

szczypta soli,

sok z połówki cytryny,

3 łyżki cukru pudru.

 

Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do misy, dodać sól, jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać gładkie ciasto dodając stopniowo ostudzone masło. Można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Ponownie wyrobić dodając bakalie. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej formy z noskiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Piec 50 minut w temp. 1600C. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, polać wystudzonego dziada.