Puszysty „dziad bakaliowy” nagrodzony w konkursie „Rudzkie Smaki”. Nadesłany przez Marię Małyską przepis został smakiem marca. – To bardzo proste do wykonania ciasto drożdżowe z mnóstwem bakalii – zdradza autorka receptury. Kwiecień to czas nadsyłania przepisów na potrawy z kartofli. Receptury laureatów poszczególnych miesięcy zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.
Składniki:
0,5 kg mąki,
50 g świeżych drożdży,
szklanka ciepłego mleka,
100 g cukru,
4 jajka,
150 g rozpuszczonego masła,
bakalie według uznania: orzechy włoskie, laskowe, migdały, suszone figi, suszone morele, skórka pomarańczowa, rodzynki,
szczypta soli,
sok z połówki cytryny,
3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do misy, dodać sól, jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać gładkie ciasto dodając stopniowo ostudzone masło. Można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Ponownie wyrobić dodając bakalie. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej formy z noskiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Piec 50 minut w temp. 1600C. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, polać wystudzonego dziada.