Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy kalendarz kulinarny na 2022 rok, który podsumuje tegoroczną zabawę. Z kolei luty będzie poświęcony propozycjom dań wzmacniających odporność.
Tajemniczym składnikiem, który nadaje babce pikanterii, jest chili. Ta aromatyczna przyprawa działa rozgrzewająco i ma właściwości zdrowotne. Jest popularna w daniach wytrawnych, ale też coraz częściej ma zastosowanie w cukiernictwie – bardzo dobrze komponuje się z ciemną czekoladą czy kakao.
Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1 łyżka kakao
1 łyżka dowolnego dżemu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka chili
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy masło, mleko, kakao, dżem, cukier oraz chili, zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy, po czym dodajemy mąkę, jajko oraz sodę. Dokładnie mieszamy, przekładamy do formy keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do nagrzanego do temp. 170*C piekarnika, pieczemy ok. 40-45 min (do suchego patyczka).
Polewa:
Tabliczka czekolady, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, 2-3 łyżki wody. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu roztopienia cukru (zamiast wody można dodać kilka kropel soku z cytryny). Ostudzoną babkę polewamy również przestudzoną polewą.
UM Ruda Śląska