Ze szczyptą pikanterii

7 lutego 2021

Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy kalendarz kulinarny na 2022 rok, który podsumuje tegoroczną zabawę. Z kolei luty będzie poświęcony propozycjom dań wzmacniających odporność.

Tajemniczym składnikiem, który nadaje babce pikanterii, jest chili. Ta aromatyczna przyprawa działa rozgrzewająco i ma właściwości zdrowotne. Jest popularna w daniach wytrawnych, ale też coraz częściej ma zastosowanie w cukiernictwie – bardzo dobrze komponuje się z ciemną czekoladą czy kakao.

Składniki:

1/2 kostki masła

1 szklanka mleka

1 łyżka kakao

1 łyżka dowolnego dżemu

1 szklanka cukru

1 łyżeczka chili

2 szklanki mąki

1 jajko

1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy masło, mleko, kakao, dżem, cukier oraz chili, zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy, po czym dodajemy mąkę, jajko oraz sodę. Dokładnie mieszamy, przekładamy do formy keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do nagrzanego do temp. 170*C piekarnika, pieczemy ok. 40-45 min (do suchego patyczka).

Polewa:

Tabliczka czekolady, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, 2-3 łyżki wody. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu roztopienia cukru (zamiast wody można dodać kilka kropel soku z cytryny). Ostudzoną babkę polewamy również przestudzoną polewą.

UM Ruda Śląska