Makówki

22 grudnia 2015

Opowiem Wam historię makówek w mojej rodzinie.

Ponad piętnaście lat temu moi rodzice zaczęli się spotykać. Zbliżały się święta. Mój tata zaprosił moją mamę na kolację wigilijną. Tata nigdy nie gotował, więc się bardzo stresował. Próbował kilka razy robić makówki, jednak za każdym razem coś mu nie wychodziło. Mieszkał wtedy z rodzicami, dlatego poprosił swoją mamę o pomoc. Kiedy moja mama zjawiła się na kolacji u taty     i skosztowała makówek, była pod wrażeniem. Powiedziała, że nigdy nie jadła pyszniejszych. Tata bardzo się ucieszył, że zaimponował mamie. Potem moi rodzice zaczęli mieszkać razem. Rok mieszkania razem minął im naprawdę miło. Znów zbliżały się święta. Mama poprosiła tatę o przygotowanie makówek. Tata wiedział, że nie potrafi ich przygotować, tak jak babcia. Szukał różnych przepisów w internecie, jednak wiedział, że przepis babci jest najlepszy. Zadzwonił do niej. Starał się wykonywać wszystkie jej polecenia. Kiedy skończył, mama skosztowała makówek i uznała, że to nie są te same co rok temu. Tata wyznał mamie, że to nie on robił te makówki rok temu, tylko babcia. Powiedział, że chciał jej zaimponować. Tata myślał, że mama będzie zła. A mama zupełnie przeciwnie, była pod wrażeniem tego, że tak bardzo się starał. Tata odetchnął z ulgą.

Wtedy mój tata obiecał, że będzie co roku robił makówki, aby opanować je do perfekcji. Teraz, kiedy mam trzynaście lat i jem na kolacji wigilijnej makówki, nie mogę się im oprzeć. Dodam, że mój tata udoskonalił przepis i zamiast bułki używa chałki. Według mnie ta historia jest fantastyczna.

Przepis na pyszne makówki

Składniki:

– 1,5 litra mleka

– 100 gram orzechów laskowych

– 300 gram zmielonego maku

– 5 łyżeczek cukru

– 50 gram wiórek kokosowych

– 100 gram rodzynek

– 1 chałka pszenna

– 100 gram orzechów włoskich

– 100 gram płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Chałkę kroimy na kromki grubości jednego centymetra.
  2. Kromki układamy na dnie miski i posypujemy lekko cukrem oraz bakaliami.
  3. Mleko i cukier zagotowujemy w garnku. Potem dodajemy zmielony mak i ponownie zagotowujemy.
  4. Następnie odstawiamy masę do lekkiego wystygnięcia.
  5. Zalewamy poukładaną w misce chałkę.
  6. Wstawiamy danie do lodówki.
  7. Teraz możemy się zajadać pysznymi makówkami.