Danie dla hajera

27 listopada 2015

Mamy jeszcze ostatnią szansę do przesyłania przepisów w tej edycji konkursu. Zbierane będą propozycje dań barbórkowych oraz potraw na wigilijny stół. Pod koniec roku receptury trafią do specjalnego kalendarza, który będzie zarazem praktyczną książką kucharską. Znajdą się w nim przepisy na wszystkie potrawy nagrodzone w drugiej edycji zabawy.

 

Październik był okazją do podzielenia się swoimi przepisami na danie jednogarnkowe. Smakiem miesiąca został „ajntopf” warzywny z pulpetami i pietruszką Jolanty Manowskiej. – Nie jest to wyszukana potrawa, ale u nas w domu bardzo lubiana. Robiła ją moja babcia, mama, a teraz ja gotuję ją moim dzieciom. Zajadamy się nią w zimne jesienne i zimowe popołudnia – mówi autorka przepisu. – Faktycznie, warzywna zupa z dodatkiem drobiowych kulek świetnie zastąpi dwudaniowy obiad – potwierdza Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu „Rudzkie Smaki”.

Listopadowa edycja konkursu poświęcona będzie górnikom, ponieważ wielkimi krokami zbliża się Barbórka. – Czekamy na przepisy na danie dla „hajera” – proste, sycące i  dające energię do ciężkiej pracy. Z pewnością niejedna gospodyni domowa ma swój sposób na takie danie i wcale nie musi to być rolada – zachęca do udziału w konkursie Michał Kaczmarczyk. W listopadzie można również przesyłać już przepisy na potrawy na wigilijny stół. – Czas zajrzeć do swoich przepiśników i przypomnieć sobie, co gości na naszym stole tylko raz w roku, w święta Bożego Narodzenia – mówi Michał Kaczmarczyk. – Chcemy jeszcze w 2015 roku wydać kalendarz z przepisami zwycięzców poszczególnych edycji konkursu, dlatego na grudniowe propozycje czekamy już w listopadzie – wyjaśnia Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie „Rudzkie Smaki”) lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

Konkurs „Rudzkie smaki” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie Smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. – Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

 

AJNTOPF WARZYWNY Z PULPETAMI I PIETRUSZKĄ

składniki:

50 dkg mięsa mielonego indyczego

20 dkg ryżu

1 średnia cebula

2 łyżki masła

10 dkg fasolki szparagowej

10 dkg marchewki

2-3 łyżki natki pietruszki

1 puszka pomidorów krojonych

2 l rosołu

1 mały koncentrat pomidorowy

1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

2 jajka

3 łyżki tartej bułki

sól, pieprz, opcjonalnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na maśle w garnku. Dodać ryż, koncentrat i pomidory z puszki razem z zalewą, wymieszać.

Zalać rosołem i gotować 20 min. Dodać fasolkę i pokrojoną w paski marchewkę oraz mieloną paprykę.

W międzyczasie do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, posolić i popieprzyć, dobrze wyrobić. Formować małe kulki i wrzucać do zupy.

Gotować jeszcze 20-30 min. Podawać z natką pietruszki i kleksem śmietany (opcjonalnie). Smacznego!

materiały prasowe: UM Ruda Śląska