Niedzielny „łobiod”

12 lipca 2016

Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie to propozycja Marty Lip-Kornatki na niedzielny „łobiod”. Przepis został smakiem czerwca w konkursie Rudzkie Smaki. Do końca sierpnia można przesyłać przepisy na smak wakacji. Najciekawszy z nich zostanie opublikowany w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.

 

– Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie to ciekawa alternatywa dla rosołu z makaronem – uważa ambasador konkursu Michał Kaczmarczyk.  – Do nadzienia można dodawać również inne rodzaje mięsa i połączyć np. wołowinę z grzybami mun, wieprzowinę ze sporą ilością imbiru lub przygotować farsz bezmięsny, np. z ugotowanej w mleku kokosowym zielonej soczewicy przyprawionej curry albo startej na tarce dyni z chilli, kolendrą i cebulką dymką – proponuje pani Marta.

Potrawa jest niskokaloryczna, ale syta, dlatego możemy nią zastąpić dwudaniowy obiad i delektować się deserem zaproponowanym również przez panią Martę. Deser „Kuleczki Marty” to lekkie trufle przygotowane na bazie bakalii. – Kuleczki można zrobić wcześniej, a do obtoczenia użyć swoich ulubionych dodatków. Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce – radzi Marta Lip – Kornatka.

Wakacje to czas podróży, odkrywania nowych miejsc, ale też smaków. – Podobnie jak w ubiegłorocznej edycji zachęcam do przywiezienia z wakacji pamiątek w postaci przepisów i podzielenia się nimi w konkursie „Rudzkie Smaki”. Na kulinarne wspomnienia z wakacji czekamy przez dwa miesiące, do końca sierpnia – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Mogą to być zarówno egzotyczne smaki z dalekich podróży, jak i te z wakacji na działce – podpowiada. Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie „Rudzkie Smaki”), lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

„Rudzkie Smaki” – pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, do których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata. – W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.

 

 

Sakiewki drobiowe w aromatycznym bulionie

Sakiewki:

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 2/3 szklanki wrzątku

– szczypta soli

– 2 łyżki oleju

Mąkę, olej i sól wymieszać, zaparzyć wrzątkiem i połączyć razem za pomocą widelca. Gdy ciasto odrobinę ostygnie zagnieść i odłożyć na 30 minut by odpoczęło.

Nadzienie:

– pół kilograma piersi z kurczaka

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 pęczki świeżej kolendry

– ząbek czosnku

– sól

Mięso drobniutko posiekać. Dodać zmiażdżony czosnek, sos sojowy, szczyptę soli i drobno posiekane liście i gałązki kolendry. Wymieszać.

 

Ciasto rozwałkować na cieniutkie płaty, wykrawać kółka, napełniać farszem z kurczaka i kolendry i zlepiać u góry tworząc małe sakiewki. Gotować na parze od 3-5 minut (tak, aby mięso w środku nie było surowe). Po ugotowaniu przesmarować lekko olejem za pomocą pędzelka, tak aby sakiewki się nie skleiły.

 

Bulion

– 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (najlepiej słonecznikowy)

– 3 ząbki czosnku

– 2 cm korzenia imbiru

– kawałeczek posiekanej papryczki chilli (ok. 1 cm)

– 4 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki octu ryżowego (może być sok z limonki)

– 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego (niekoniecznie, choć wzbogaca smak)

– 3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego

– 2 średnie marchewki pocięte w plasterki

– pół szklanki mrożonego zielonego groszku

– mała kalarepka pocięta w paski

– pokrojone na plastry różyczki brokułu

– garść świeżego szpinaku baby

– posiekana cebulka dymka do podania

 

W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekany drobno czosnek oraz imbir i papryczkę chilli. Krótko razem przesmażyć. Następnie dodać marchewkę i kalarepkę lub brokuł, poddusić przez około 2 minuty i zalać sosem sojowym, octem ryżowym i sosem rybnym. Dusić przez chwilę, następnie dodać bulion i gotować około 12-15 minut, tak aby warzywa nie były surowe. Na koniec dodać mrożony groszek i garść szpinaku. Podawać z drobiowymi sakiewkami, posypane posiekaną cebulką dymką.

 

Kuleczki Marty

Kuleczki kakaowo-pomarańczowe

– 1 szklanka orzechów laskowych

– 1/2 szklanki daktyli (namoczonych przynajmniej przez 15 minut w ciepłej wodzie)

– 1 łyżeczka kakao + 1 łyżka do obtoczenia kuleczek

– 1 łyżka mocnej kawy

– 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

– szczypta soli

W blenderze o ostrzu w kształcie litery S umieścić orzechy laskowe, kakao i odrobinę soli, zmielić. Następnie dodać odsączone daktyle, łyżkę kawy oraz skórkę pomarańczową, ponownie zmielić. Z powstałej masy lepić kuleczki i obtaczać je w kakao lub zmielonych orzechach laskowych.

 

Kuleczki piernikowe

– 1/2 szklanki orzechów włoskich

– 1/2 szklanki nerkowców

– 1/3 szklanki suszonych śliwek (jeśli są twarde należy namoczyć je w ciepłej wodzie)

– 3 duże figi

– 1/3 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki mielonych goździków

– 2 czubate łyżki zmielonych pierniczków do obtoczenia

 

UM Ruda Śląska