Moczka

25 grudnia 2015

Składniki:

  • Pół piernika lub paczka pierniczków.
  • Po 10 dag bakali ( rodzynki ,morele, śliwki suszone).
  • Pół kostki masła.
  • Czekolada.
  • Kompot agrestowy i truskawkowy.
  • Cukier waniliowy, cynamon, 2 goździki.
  • Cytryna.

Etapy przygotowania:

1. Piernik pokroić w kostkę zalać zimną wodą i zostawić na 30min do napęcznienia.

2. Pokroić bakalie zalać ok 1l wody, dodać cukier waniliowy przyprawy, pokrojoną w plasterki cytrynę i kompot, zagotować.

3. Po ok 30min dodać zmiksowany piernik i znowu zagotować. Jeśli jest mało słodka można dosłodzić.

4. Gdy jest za rzadka zrobić zasmażkę na maśle, powinna mieć konsystencję gęstej zupy4. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Moczkę której nie zjemy w święta można zagotować do słoików na później.

 

Dawid Dasler