Pierniki mamy

22 grudnia 2014

Święta Bożego Narodzenia w moim domu mają zapach pierników, które przygotowuje moja mama – pisze Alina – uczestniczka naszego Świątecznego Konkursu „By poczuć magię świąt”. A oto sposób ich przygotowania:

 

Składniki:

250 g miodu, 250 g cukru brązowego, 100 g masła, 600 g mąki typu 405, 10 g przyprawy do piernika, 2 jaja, 5 g sody, 10 g kakao

Polewa:

200 g śmietanki 30 %, 200 g czekolady, 60 g masła

Sposób przygotowania:

Miód przekładamy do miseczki, dodajemy masło. Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier przekładamy do dużej miski i mieszamy, następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na długość ok. 0,3 cm i za pomocą foremek wycinamy pierniki o różnych kształtach. Tak przygotowane pierniki pieczemy 8 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Polewa: śmietankę zagotowujemy, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy je różnego rodzaju posypkami cukrowymi. Upieczone polukrowane pierniki wkładamy do pudełka i czekamy na Wigilię, piernikami pachnie w całym domu i nie można się im oprzeć. Czasami je podjadamy po kryjomu .
 

Alina Czerniejewska