Do przygotowań świątecznych w moim domu zaliczamy przede wszystkim gotowanie. Oto jeden przepis z kilku potraw wigilijnych, a więc zaczynamy:
Składniki:
na barszcz:
– 4 kg buraków
– 1 główka czosnku
– skórka chleba razowego
– 3 jabłka
– 1 cebula
– sól
– pieprz
– ziele angielskie
– majeranek
– 1 l bulionu z warzyw
na uszka:
1 szklanka mąki 1 jajko 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych) 2 łyżki oliwy 1 cebula
Sposób przygotowania: Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do kamiennego naczynia razem z czosnkiem i chlebem, po czym zalewamy 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej, usuwając tworzący się nalot. Następnie wstawiamy zakwas do lodówki. Bulion z warzyw przyprawiamy, dodajemy przyprawy, jabłka, cebulę i wlewamy do zakwasu (w proporcji 1: 1). Wszystkie składniki gotujemy ok. 20 minut, a następnie odcedzamy. Zagniatamy ciasto z mąki, jajka i wody i odstawiamy pod przykryciem. Grzyby kroimy w drobną kosteczkę i z pokrojoną cebulą podsmażamy na patelni, po czym doprawiamy wszystko do smaku. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraciki i na każdym kładziemy łyżeczkę farszu. Sklejamy je w trójkąty i zawijamy w uszka. Gotujemy je w osolonej wodzie i dodajemy do barszczu. Barszcz z uszkami podajemy mocno gorący!
Oto koniec naszego rodzinnego przepisu, który jest w naszej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie – pisze jeden z uczestników Świątecznego Konkursu „By poczuć magie świąt”.
Karol Mzyk