Przekładaniec z „Katarzynkami” został potrawą września w konkursie „Rudzkie Smaki”. – To bardzo proste w wykonaniu, kilkuwarstwowe ciasto. Pachnie piernikiem i powidłami – zachęca do wypróbowania przepisu Joanna Szefer z Rudy Śląskiej. Do końca października można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na danie syte i rozgrzewające. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.
Katarzynka
Składniki:
3 opakowania pierników „Katarzynka” bez polewy,
1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych.
Biszkopt:
5 jaj,
1 szklanka cukru,
1 niepełna szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka ubijamy z cukrem, osobno ubijamy białka. Do żółtek dodajemy na przemian łyżkę mąki
z proszkiem do pieczenia i łyżkę białek, delikatnie mieszając. Wlewamy do formy i pieczemy w temp. 180 0C około 20 minut.
Krem:
¾ szklanki cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
szklanka mleka.
W ½ szklanki mleka rozprowadzamy 2 rodzaje mąki, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę z mąki i gotujemy budyń. Zimny budyń ucieramy z ½ kostki masła,
3 łyżkami spiritusu i sokiem z ½ cytryny.
Przygotowanie:
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Na blasze układamy warstwami: biszkopt, dżem z czarnej porzeczki, ½ kremu, katarzynki, dżem, pozostały krem, biszkopt. Z wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki.