Katarzynki – przekładaniec

24 października 2017

Przekładaniec z „Katarzynkami” został potrawą września w konkursie „Rudzkie Smaki”. – To bardzo proste w wykonaniu, kilkuwarstwowe ciasto. Pachnie piernikiem i powidłami – zachęca do wypróbowania przepisu Joanna Szefer z Rudy Śląskiej. Do końca października można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na danie syte i rozgrzewające. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.

 

Katarzynka

Składniki:

3 opakowania pierników „Katarzynka” bez polewy,

1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych.

Biszkopt:

5 jaj,

1 szklanka cukru,

1 niepełna szklanka mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Żółtka ubijamy z cukrem, osobno ubijamy białka. Do żółtek dodajemy na przemian łyżkę mąki
z proszkiem do pieczenia i łyżkę białek, delikatnie mieszając. Wlewamy do formy i pieczemy w temp. 180 0C około 20 minut.

Krem:

¾ szklanki cukru,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

3 łyżki mąki pszennej,

szklanka mleka.

W ½ szklanki mleka rozprowadzamy 2 rodzaje mąki, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę z mąki i gotujemy budyń. Zimny budyń ucieramy z ½ kostki masła,
3 łyżkami spiritusu i sokiem z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Na blasze układamy warstwami: biszkopt, dżem z czarnej porzeczki, ½ kremu, katarzynki, dżem, pozostały krem, biszkopt. Z wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki.