Sałatka z bobem i kurczakiem autorstwa Marii Lipowskiej została smakiem czerwca w konkursie kulinarnym rudzkiego magistratu „Rudzkie Smaki”. Aktualnym tematem konkursu jest smak wakacji. Przepisy na potrawy z wakacyjnych wojaży można przesyłać do końca sierpnia. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.
Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Sałatka z bobem i kurczakiem
Składniki:
– 30 dag bobu
– 2 piersi z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 2 duże pomidory
– 1 mała czerwona cebula
– koperek
Marynata:
– 3 łyżki oleju,
– 2 łyżki octu balsamicznego,
– ząbek czosnku,
– szczypta ostrej i łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz.
Składniki mieszamy w misce, dodajemy pierś z kurczaka i wkładamy do lodówki.
Marynujemy przynajmniej 1 godzinę.
Sos:
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 3 łyżki musztardy dijon,
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Bób gotujemy aldente , obieramy z łupin. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy.
Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy kurczaka i bób, mieszamy, polewamy sosem
i posypujemy koperkiem.