Idealna wakacyjna

17 lipca 2017

Sałatka z bobem i kurczakiem autorstwa Marii Lipowskiej została smakiem czerwca w konkursie kulinarnym rudzkiego magistratu „Rudzkie Smaki”. Aktualnym tematem konkursu jest smak wakacji.  Przepisy na potrawy z wakacyjnych wojaży można przesyłać do końca sierpnia. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.

 

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

 

Sałatka z bobem i kurczakiem

Składniki:

– 30 dag bobu

– 2 piersi z kurczaka

– 1 czerwona papryka

– 2 duże pomidory

– 1 mała czerwona cebula

– koperek

 

Marynata:

– 3 łyżki oleju,

– 2 łyżki octu balsamicznego,

–  ząbek  czosnku,

– szczypta ostrej i  łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz.

Składniki mieszamy w misce,  dodajemy pierś z kurczaka i wkładamy do lodówki.

Marynujemy przynajmniej 1 godzinę.

 

Sos:

– 2 łyżki oliwy z oliwek,

– 3 łyżki musztardy dijon,

– sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

Bób gotujemy aldente , obieramy z łupin. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy.

Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy kurczaka i bób, mieszamy, polewamy sosem
i posypujemy koperkiem.