Kluski śląskie białe

12 września 2014

Sposobów na zrobienie klusek śląskich, jest z pewnością tak wiele, jak wiele śląskich gospodyń je kula.

Ja robię je tak: obieram kartofle i gotuję je w lekko osolonej wodzie. Następnie przeciskam przez specjalną praskę 2 razy. Taką masę kartoflaną uklepuję i dzielę na cztery części. Jedną wybieram i w puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję jajko. Całość dokładnie mieszam. Z gotowej masy kulam kluseczki i w każdej robię dziurkę, żeby sosik mógł się w niej ładnie zagnieździć. Uformowane kluski rzucam na osolony wrzątek, do którego dodaję kilka kropli oliwy. Po ugotowaniu kluski się nie sklejają.

A Wy jakie macie sposoby na kluski? Potraficie robić może te szare z surowym ziemniakiem?

 

Tekst i foto: HGM