Jabłecznik z orzechami

19 listopada 2014

Jabłecznik z orzechami to kolejna zwycięska propozycja w konkursie „Rudzkie smaki”. – Najwyższa pora, aby wykorzystać w kuchni nasze polskie, soczyste jabłka – mówi Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. Przepis pani Czesławy Kiedos z Rudy Śląskiej został smakiem października w zabawie organizowanej przez rudzki magistrat.

 

– Na smak października wybrałem prosty i nieskomplikowany przepis pani Czesławy Kiedos – mówi Michał Kaczmarczyk. – Ciasto można wzbogacić rodzynkami namoczonymi wcześniej w rumie, a cukier biały zamienić na brązowy, nierafinowany, który nada ciastu specyficznego smaku melasy – podpowiada rudzki kucharz.

 

Zwycięskie propozycje znajdują się na stronie internetowej miasta www.rudaslaska.pl, w zakładce „Rudzkie Smaki”. Przypominamy, że  konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki” trwa. Do końca grudnia można przesyłać przepisy na swoje autorskie potrawy. W każdym miesiącu rudzki kucharz wybiera spośród nadesłanych jeden, najciekawszy przepis, który zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową. Jego autor otrzymuje nagrodę.

 

Ambasadorem konkursu jest rudzianin Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. – Kuchnia polska, a zwłaszcza śląska związana jest  ściśle z historią regionu. Na Śląsku przejęliśmy wiele z przepisów kuchni niemieckiej, austriackiej oraz czeskiej,  co sprawiło,  iż jest ona kuchnią zróżnicowaną – mówi Michał Kaczmarczyk. –  Dzisiaj warto sięgać po przepisy ukryte w sfatygowanych babcinych brulionach i próbować, smakować, eksperymentować. Przy nieograniczonej dostępności produktów oraz pomocy techniki można wcielać w życie nowe pomysły na tradycyjne potrawy. Zapraszam do wspólnego eksperymentowania i odkrywania tradycji „na nowo”, bo przecież i przez jedzenie można poznawać świat! – zachęca do udziału w konkursie rudzki kucharz.

 

Składniki:

10 średnich jabłek

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy

4 łyżki oleju

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka orzechów włoskich

Ewentualnie 1 aromat waniliowy lub rumowy

 

Sposób przygotowania:

 

Jabłka kroimy w ósemki i zasypujemy 1 szklanką cukru (cukier wanilinowy, cynamon) na około 1 godzinę.

 

W misce wyrabiamy ciasto z podanych składników dodając na koniec olej i orzechy. Potem ciasto łączymy z jabłkami. Przekładamy na prostokątna blachę, pieczemy  w 180 stopniach, około 50 minut. Gdy ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

 

Smacznego!

Tekst i foto: UM Ruda Śląska