Irlandzko-rudzki smakołyk

15 września 2016

Cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd ze słodką bezą – to smak wakacji wyłoniony w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis nadesłała prosto z Irlandii Monika Kostka. –Te babeczki to wariacja popularnego na wyspach deseru lemon meringue pie, czyli tarty cytrynowej z bezą – wyjaśnia autorka. We wrześniu rudzki magistrat zachęca do przesyłania przepisów na dania z makaronu. Wybrana potrawa zostanie opublikowana w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.

 

Cytrynowe babeczki z bezą

Przygotowanie babeczek polecamy zacząć od przygotowania domowego lemon curd. Z podanego poniżej przepisu wyjdzie dużo więcej kremu niż potrzeba do tych babeczek. Można potem wykorzystać go do innych wypieków, naleśników, zjadać na chlebie lub po prostu łyżeczką, jak kto woli.

 

Składniki na około 250 – 300 ml lemon curd:

  • 160 ml cukru
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (około 3 duże cytryny)
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła

 

Do metalowej lub szklanej żaroodpornej miski wsypujemy cukier, dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka), wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka i jajko. Wszystko dobrze mieszamy. Następnie umieszczamy miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, ale tak, by miska nie dotykała wody. Podgrzewamy masę od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje (około 15 minut).

W międzyczasie przygotowujemy naczynie, do którego przelejemy gorącą masę oraz sitko o drobnych oczkach, tak żeby wyłapało drobinki skórki cytrynowej. Na dno tego naczynia wrzucamy masło.

Kiedy podgrzewana masa będzie już przypominać budyń, przelewamy ją przez sitko do przygotowanego naczynia z masłem. Przecieramy masę przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek oraz cytrynowej skórki. Mieszamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Składniki na 8 – 12 babeczek:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • świeżo starta skórka z cytryny
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piekarnik nastawiamy na 180oC.  Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy na gładką masę. Przekładamy ciasto do papilotek. Pieczemy 20 – 30 minut, aż babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią. Gotowe babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Zanim babeczki się wystudzą można przygotować bezę.

 

Składniki na bezę:

  • 2 białka
  • 80 ml cukru

 

Białka umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ubijania spieniamy białka, następnie stopniowo dodając cukier ubijamy na sztywno. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Zimne już babeczki ustawiamy na blaszce do pieczenia. W każdej babeczce wykrawamy otworek, wypełniamy go cytrynowym kremem, a na wierzchu robimy “zawijaska” z ubitych białek. Wstawiamy babeczki jeszcze raz do piekarnika nagrzanego do 1900C na około 10 – 15 minut. Beza powinna się lekko zarumienić. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli została reszta bezy w rękawie cukierniczym wykładamy blaszkę z piekarnika papierem do pieczenia i formujemy małe bezy. Wstawiamy blaszkę do nagrzewanego do 1400C piekarnika i suszymy przez około 30 – 40 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku aż zupełnie wyschną.

UM Ruda Śląska