Z nutą lub kroplą Katowic

25 sierpnia 2020

Pierwsza partia miodu zebranego z dachów katowickich basenów i NOSPR-u wkrótce trafi do mieszkańców.

Miasto to dla pszczół bardzo przyjazne środowisko. Jest w nim cieplej, sezon jest dłuższy, jest więcej różnorodnych kwiatów – nie ma monokultury, roślinność jest pielęgnowana i podlewana. Ważne jest też to, że mieście nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Dlatego Katowice zdecydowały się na montaż uli na dachach obiektów miejskich. W ostatnich tygodniach zebrano pierwszą partię miodu, która jest już przebadana i trafiła do słoiczków.

– Miód z miejskich dachów jest już zapakowany w słoiczki. Jego nazwa w symboliczny sposób odnosi się do miejsca, w którym powstawał. Już wkrótce będziemy mogli skosztować Miodu z nutą Katowic, który wskazuje na ul na dachu NOSPR-u oraz Miodu z kroplą Katowic, który z kolei wskazuje na dachy Basenu Brynów i Basenu Biurowiec – mówi Marta Chmielewska, naczelnik wydziału promocji.

Smakoszy zapewne zainteresuje informacja, że katowicki miód ma charakter spadziowo-nektarowy. Analiza miodu wykazała, że dominują w nim rośliny kapustowate – 19%, maliny – 15%, winobluszcz – 13%, koniczyny – 12%, śliwy stanowią 11% zawartości, a kasztanowce 8%. Wysoka zawartość pyłków roślin kapustowatych może mieć związek z roślinami ozdobnymi, które rosną przy Muzeum Śląskim.

Katowicki miód przebadano

– Miód zebrany z katowickich dachów jest wyśmienitej jakości. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje aktywność enzymatyczną miodu, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. Jak podaje Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytut Ogrodnictwa w Puławach, które przebadało miód z Katowic, liczba diastazowa tego miodu wynosi 34, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości – mówi Łukasz Przybył, opiekun miejskich uli.

To samo laboratorium przebadało również katowicki miód na obecność HMF (5-hydroksymetylofurfural), czyli związku chemicznego powstającego w miodzie pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. HMF Jest substancją szkodliwą dla pszczół i człowieka, dlatego polskie normy mówią, że jego poziom nie powinien przekraczać 40 mg/kg. Dobre miody osiągają wartość 2-7 mg w kilogramie miodu. Miód z miejskich uli zawiera tylko 1,2 miligrama HMF w kilogramie.

Konkurs dla mieszkańców

Co powiecie na miodek z nutą lub kroplą Katowic w swoim domu? Już w środę (26.08.2020 r.) będzie można go wygrać w konkursie! Bacznie obserwujcie miejskie profile na Facebooku – Katowice – oficjalny profil miasta oraz na Instagramie – katowice_press_office.

Naturalny koniec wakacji – warsztaty pszczelarskie dla dzieci

Miasto Katowice serdecznie zaprasza na warsztaty pszczelarskie dla dzieci. Pierwsze warsztaty odbędą się 28 sierpnia 2020 r., w godzinach 15.00-16.30. Udział bezpłatny, zapisy: remigiusz@promarte.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Tematyka warsztatów: Jak powstaje miód? Jak ważna jest rola zapylaczy w przyrodzie? Jak odróżnić pszczołę od osy? Jak możemy pomagać zapylaczom we własnych domach?  Życie wewnątrz ula: robotnice, zbieraczki, karmicielki, woszczarki, czerw oraz młode pszczoły.

Opracowanie: Wydział Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta Katowice