Najsmaczniejszy lek

17 lipca 2018

– Miód ma to do siebie, że po pierwsze jest pokarmem i możemy go na co dzień jeść, a po drugie jest lekarstwem – mówi Henryk Działo, mistrz pszczelarski. Nam opowiada o nieprzecenionych, dobroczynnych właściwościach i walorach smakowych miodu.

 

Każdy, kto zachoruje, chciałby z pewnością, powracać do zdrowia stosując tylko tak smaczne medykamenty. No niestety! Lekarstwa rzadko kiedy dobrze smakują, a niejednokrotnie paskudny smak, nie gwarantuje naszego ozdrowienia. Miód natomiast nie tylko wspaniale leczy, ale i jest po prostu pyszny. – Nie znam drugiego takiego produktu – mówi Henryk Działo. – Możemy otworzyć słoik i zostawić go na długie tygodnie otwarty i on nam się nie zepsuje. Co więcej – nie tylko, że się nie zepsuje, ale i nie starci swoich właściwości. No proszę sobie wyobrazić taką sytuację: w grobach faraona wykopano miód i po przebadaniu okazało się, że on nie stracił na wartości. Leżał tam w tym grobowcu tyle czasu, no przecież to parę tysięcy lat i nic się z tym miodem nie stało.

Kiedy ludzkość dostrzegła, przekonała się o cudownych właściwościach miodu?

– Zawsze to wiedziano. Od dawien dawna. Najpierw przecież korzystano z właściwości miodu pitnego, który oczywiście wytwarzano z takiego zwykłego miodu. On były również lecznicze.

Walory smakowe, właściwości lecznicze, ale też kosmetyczne?

– Tak, oczywiście, w kosmetyce również. Świetnie nadaje się na przykład na peeling, ale i kąpieli rozluźniających, odprężających, maseczek wygładzających, odżywczych. I to nie w postaci przetworzonej, ale normalnie ze słoika.

Wyginą pszczoły, wyginie ludzkość?

– To Albert Einstein był takim „optymistą”. Powiadał, że jak zginie ostatnia pszczoła, to człowiekowi pozostaną cztery lata życia. Słyszymy to bardzo często i choć ja tego stwierdzenia bardzo nie lubię, jest niestety prawda. Każdy owoc, każdy kwiat jest zapylany przez pszczoły. Jeżeli roślina nie zostanie zapylona, nie wyda owocu.

Jak podkreśla Henryk Działo, warto pamiętać też i o tym, że miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości. Tak popularne zatem herbata z miodem, czy mleko z miodem, żeby było lecznicze nie może być za gorące.

Hanna Grabowska-Macioszek