Rudzkie smaki – sezon II

24 lutego 2015

Rudzki magistrat kontynuuje konkurs „Rudzkie smaki”. Do końca miesiąca urząd miasta czeka na przepisy od mężczyzn z okazji Dnia Kobiet. – Z pewnością kolacja czy deser własnej roboty będzie miłym prezentem i zaskoczeniem dla każdej pani. Zapraszamy do dalszej zabawy i przesyłania przepisów na śląskie „maszkyty” – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej.

 

„Rudzkie smaki” – pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata.  – W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.

Konkurs jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana został na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę.

– Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha. – Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do  kulinarnych eksperymentów – dodaje.

Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Tekst i foto: UM Ruda Śląska