Niczym za bryłkami złota

30 września 2019

Ruszyli za kartoflami wzbijając prawdziwą kurzawę na kartoflisku. Gdybym nie widziała tego na własne oczy, nigdy bym w to nie uwierzyła.

 

Takie rzeczy tylko w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie w trakcie Dnia Kartofla. Kto by mógł przypuszczać, że wykopki wzbudzą tyle emocji? A tymczasem prawdziwy tłum ruszył do samodzielnego „wygrzebywania” z ziemi kartofli. Naprawdę jakby to były co najmniej bryłki złota! Być może to zbyt daleko idące porównanie, ale biorąc pod uwagę wszelkie walory kartofli, można rzec, że to nasze rodzime złoto, a na Śląsku na pewno. Choć z pewnością na co dzień myśląc o kartoflach, raczej nic królewskiego nie przyjdzie nam do głowy. A wręcz przeciwnie kartofle kojarzone raczej z jedzeniem prostym, biednym, albo jako dodatek do mięsa. Nic bardziej mylnego. Dzień Kartofla pokazuje jak zaskakujące potrawy można z samych kartofli przygotować. Zaskakujące i smaczne. A smak cudownych kartofli z ogniska lubi chyba każdy! Ja lubię i od samego pisania o kartoflach nabrałam ochoty, by je zjeść i to własnie te wykopane na kartoflisku Muzeum „Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie”.

Hanna Grabowska-Macioszek