Spotkajmy się już 31 lipca! W chorzowskim skansenie.
Jak nawarzyć sobie piwa, zrobić kozi ser i rozpoznać dobra wędlinę – tego m.in. dowiemy się podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w chorzowskim skansenie 31 lipca od 12.00 do 17.00. Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego –21 edycja konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Ideą organizacji jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych. Jarmark połączony jest występami zespołów muzycznych, folklorystycznych i kiermaszem, na którym można będzie spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego.
W tym roku podczas jarmarku będzie można wziąć udział w pokazie wytwarzania sera z mleka koziego, który zaprezentuje Rafał Marchlewicz, serowar, hodowca kóz i owiec, właściciel gospodarstwa „Kozia Zagroda”. Podczas imprezy Stowarzyszenie Piwowarów Domowych przeprowadzi pokaz warzenia piwa oraz konkurs konsumencki. Będzie okazja by zadać pytania i zasięgnąć porady, jeśli samemu chce się nawarzyć piwa w domu. Oprócz tego na terenie skansenu odtworzona zostanie leśna bimbrownia, w której pokażemy jak dawniej wytwarzano samogon.
Nasi goście dowiedzą się jak rozpoznać dobre, przygotowane w sposób tradycyjny wędliny, jak samemu taką wędlinę wytworzyć, oraz poznają zastosowanie ziół w domowej kuchni podczas przygotowywania tradycyjnych potraw. Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanego dani. Goście muzeum będą mogli nauczyć się wyrabiać podpłomyki oraz pierogi ze świeżo mielonej mąki w żarnach.
Podczas Jarmarku wystąpią: Kapela Biesiadne z Poraja, Zespołu Pieśni i Tańca Chorzów oraz Zespół Pieśni i Tańca „Ziemia Kłobucka”. Dla najmłodszych gości Bajkowe Skarbki Śląska przygotowały przedstawieniem „O zaczarowanym źródle”.
Jarmark Produktów Tradycyjnych – 12.00 – 17.00