Jarmark Produktów Tradycyjnych

27 lipca 2021

1 sierpnia w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”. Wydarzeniu towarzyszy Ogólnopolski Konkurs „Naszego kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.

Ideą jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych. Jarmark połączony jest występami zespołów muzycznych, folklorystycznych i kiermaszem, na którym można będzie spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego.

O tym, jak dobrze przyrządzić tradycyjne potrawy regionalne i jak zachwycić nimi domowników opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

Uczestnicy będą mogli również wziąć udział w pokazie wyrabiania pierogów i podpłomyków a także  warzenia różnych gatunków piwa i prezentacja leśnej bimbrowni, którą odtworzymy na terenie Muzeum. Podczas imprezy będzie można kupić i spróbować śląskich potraw tradycyjnych. Na scenie wystąpią m.in. zespoły folklorystyczne – muzyczna gwiazdą tegorocznego jarmarku będzie zespół Rube Świnie.

Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Tegoroczna, dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gastronomów.

Program:

12.30 – otwarcie imprezy Mirosław Riedel

12.40 – Jan Krysiak z Polskiego Związku Piwowarów Domowych

12.50 –  Michał Bałazy – wspólne gotowanie

13.10 – Kapela z Poraja

13.40  – prażuchy, galas , zalewajka –  dawna kuchnia Beskidu Żywieckiego

13.55 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie

14.15 – Kapela z Naszego Miasteczka/ degustacja zupy

15.00 – Co dawniej na wsi jadano

15.15 – o dawnych bimbrowniach leśnych

15.35 – tajniki warzenia piwa domowego

16.00 – ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze piwo domowe

16.20 – występ zespołu „Rube Świnie”/ degustacja drugiego dania

17.00 – wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”