Śląskie specjały tradycyjnie

24 lipca 2018

Już 29  lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” impreza plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”. Nie może Was tam zabraknąć.

 

To jedna z tych imprez, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Podczas wydarzenia będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek.  O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych –  który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. dlaczego warto jeść kaszę, jak i co dawnej jadano, czemu owoce i warzywa są takie ważne i dlaczego warto sięgać po polskie produkty.

Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”, Kapela Biesiadna z Poraja, kapela góralska „Maliniorze” oraz Zespół Whisky River.

 

Jarmark Produktów Tradycyjnych 

12.00 – otwarcie Jarmarku – Mirosław Riedel

12.10 – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

12.20 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie

12.40 – występ Kapeli Biesiadnej z Poraja

13.10 – Jacek Wołowski – kasza nasza zdrowa

13.25 – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – jedzmy zdrowo – warzywa i owoce na talerzu

13.40 – zespół Śpiewaczy „Czeremcha”

14.00 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie

14.15 – Mateusz Paluszkiewicz – od kuchni średniowiecznej do współczesnej

14.30 – Ryszard Tkacz – słodkie przysmaki wg. dawnych receptur

14.45 – Kapela Góralska „Maliniorze”

15.30 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie

15.45 – Naturopata Jacek Wołowski – konopia siewna, źródło białka, witamin i kwasów Omega 3.

16.00 – Marcin Czubak –polskie też dobre, czyli cudze chwalicie…

16.15 – wyniki konkursu „nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” i wręczenie nagród

17.30 – koncert zespołu Whisky River

Kręgi ogniskowe – warsztaty wyrabiania pierogów oraz podpłomyków.

Zagroda z Panewnik – warsztaty ciesielsko – budowlane dla dzieci