Na śląskim talerzu

25 lipca 2017

Już 30 lipca w godzinach: 12.00 – 18.00 w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” odbędzie się impreza plenerowa „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

 

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek.  O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych –  który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. jak przygotować domowy twaróg, co dawniej królowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Będzie też okazja do spotkania z Kingą Paruzel – finalistką I edycji Master Chef’a, pasjonatką zdrowej kuchni – która opowie o miłości do gotowania i nie tylko.

Nie zabraknie również występów artystycznych n scenie wystąpią: Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, Kapela Biesiadna z Poraja oraz Zespół „Krzikopa”.

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych

30 lipca br. na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie  podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Zapraszamy do udziału w wydarzeniu, które od 17 lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród lokalnych producentów żywności tradycyjnej, kół gospodyń wiejskich  i restauracji.  Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko  w naszej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się  o ochronę produktów zgodną z ustawodawstwem unijnym. Dorobek konkursu  to ponad 16 tysięcy regionalnych, tradycyjnych produktów z całego kraju.  Konkurs udowodnił  jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w Polsce, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a nawet poza nią.

Na przestrzeni lat konkurs zaktywizował lokalne samorządy, społeczności i wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności jako elementu rozwoju regionu.

W ramach regionalnego finału komisje ocenią najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. W części „produktowej” wyroby oceniane są  w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części gastronomicznej komisja oceni przystawkę lub zupę i danie główne.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Konkurs odbywa się w dwóch etapach: finały regionalne, podczas których wyłonieni zostają laureaci  z poszczególnych regionów oraz Wielki Finał  Konkursu w Poznaniu  w czasie trwania Targów „Smaki Regionów”. W tym roku finał odbędzie się 24 września (niedziela) i  najlepsi laureaci  z regionów zostaną uhonorowani nagrodą „Perła 2017”.