Jesienne wykopki i inne wiejskie prace

17 września 2018

O tym, jak przebiegały prace gospodarskie jesienią na wsi, kiedy już powoli zapełniano przed zimą spiżarnie i komory, będzie można przekonać się już 23 września w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”.

 

Podczas imprezy „Dzień Kartofla” będzie można spróbować swoich sił w szatkowaniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszeć jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopać ziemniaki z pola.

O historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a na naszych gości czekać będą m.in.: placki na blasze, pieczonki w kociołkach, ziemniaki, jabłka z ogniska czy kartoflanka.

SCENA:
Prowadzenie Jakub Kurzela
13.00 – 13.15 Różne odsłony kartofli – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Częstochowie / Oddział Mikołów
13.15 – 13.35 Zaproszenie na wykopki
13.35 – 14.05 Obrzęd kartoflany w wykonaniu KGW z Jaśkowic
14.05 – 14.15 Przerwa techniczna
14.15 – 15.00 Występ Kapeli Rube Świnÿe
15.00 – 15.30 kilka słów o kiszeniu kapusty – Damian Adamczak
15.30 – 15.50 Topinambur „źródło zdrowia” – Jacek Wołowski
15.50 – 16.00 Przerwa techniczna
16.00 – 17.00 Występ Zespołu Whiskey River

TEREN:
Kręgi ogniskowe – pieczenie jabłek i kartofli
Wykopki – pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych
Chałupa ze Strzemieszyc Wielkich – potrawy przygotowane przez KGW Jaśkowiczanki
Teren przy karczmie – warsztaty ciesielskie prowadzone przez klub kreatywnego inżyniera FloJaMo
Zagroda Sołtysa z Katowic – szatkowanie i deptanie kapusty
Mała łąka – pieczonki przygotowane przez KGW Niwczanki z Poręby