Wypatrujcie zatem!
Tym razem zupełnie sprawnie, bo na drodze błota pośniegowego brak, zapełniają się punkty nowym wydaniem Gońca Górnośląskiego.
Po pierwsze zacznijmy od wieści najlepszych! Goniec odnowił współpracę ze swoim dawnym Partnerem Biznesowym – Telewizją Silesia. Współpraca ta od zawsze bardzo życzliwa i owocna sięga czasów, kiedy gazeta była wydawana przez SP. z o.o. jako tygodnik i miała swoja siedzibę w Chorzowie. W skutek zawirowań wydawniczych, jak z innymi wieloma partnerami, kontakty zawodowe musiały zostać zerwane. Cieszy zatem ogromnie fakt, że TVS nie zapomniała przez te lata o Gońcu. Co to oznacza? Ano to, że od tej pory Czytelnicy Gońca będą mogli też dowiedzieć się co na swojej antenie TVS proponuje Widzom. Natomiast artykuły gońcowe będą prezentowane w tvsowskim „Przeglądzie prasy”. Zatem oglądajcie, słuchajcie i czytajcie!
W naszym Temacie Miesiąca o emocje nie będzie trudno. Za sprawą pisarki Zofii Przeliorz zajrzymy w zakamarki „Duszy starego domu”. To publikacja jej autorstwa. Ja gorąco polecam naszą rozmowę z panią Zofią oraz artykuł na temat samej publikacji. Już teraz natomiast zapraszam do recenzji książki, która już w marcu na naszych łamach.
W tym wydaniu zapraszamy w także w podróż przemysłowo-kulturalną i przybliżamy historie KWK Polska. A to wszystko w tekście Mariana Piegzy, świętochłowiczanina, literata i pedagoga, który co jakiś czas wspiera nas tekstowo.
Nowa inwestycja szykuje się w Koszęcinie! W tamtejszym Kompleksie Pałacowo-Parkowym, będącym siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk zostanie zrewitalizowany przypałacowy park. A to dzięki wsparciu WFOŚiGW w Katowicach. Fundusz dofinansuje przedsięwzięcie.
Pozostając w temacie ochrony środowiska, to bardzo dużo w tym zakresie dzieje się w Katowicach! Miasto od dłuższego czasu jest bardzo proekologiczne i podejmuje coraz to nowsze inicjatywy. Tym razem chodzi o czujniki monitorujące jakość powietrza.
Jak co wydanie nasze propozycje kulturalne, już co poniektóre odbędą się nie tylko on-line, a także porady i nasz kącik kulinarny, czyli „Gwiazdy gotują”. Tym razem swój przepis serwuje Beata Zarembianka.
Zapraszam do lektury
Hanna Grabowska-Macioszek