Dzień kartofla, czyli jesień na wsi

23 września 2022

Czekam na wykopki w skansenie cały rok! A Wy?

Oby tylko pogoda dopisała! „Dzień kartofla” bowiem, to jedna z najbardziej oczekiwanych imprez plenerowych Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”. Tak ciekawie i pysznie może być tylko tam! Ciekawie, bo można dowiedzieć wielu interesujących rzeczy na temat tego, na co dzień nie zawsze docenianego warzywa. Poznać jego odmiany i zdobyć wiedzę na temat tego, jaka odmiana do jakiej potrawy pasuje najlepiej.

A nade wszystko – wykopki! Być może to zbyt daleko idące przypuszczenie, ale może co poniektórzy się zdziwią, że kartofle rosną w ziemi, a nie w markecie, czy targowisku, ale kartoflisku, a wykopać sobie samemu takiego cudnego, żółciutkiego kartofelka, no to chyba nic przyjemniejszego być nie może. Radość i atrakcja, a szczególnie dla najmłodszych! Moja córka już czeka niecierpliwie. Poza tym tych własnoręcznie wykopanych kartofli nie sposób porównać z tymi sklepowymi. No jest zupełnie inna bajka: inny kolor, smak, po prostu mniam! Tylko weźcie ze sobą reklamówki, czy kosze, by kartofelki zebrać. Moja „siatka” już przygotowana, a w planie: zupa kartoflanka!

Jakich potraw z kartofla i nie tylko będzie można spróbować? Organizatorzy zapraszają: przyjdźcie głodni!

• prażonki,
• barszcz,
• żurek z kiełbasą,
• zupę kartoflankę,
• kwaśnicę,
• placki ziemniaczane,
• pierogi,
• kapustę zasmażaną,
• sałatki,
• chleb ze smalcem,
• duszonki,
• sery (oscypki i kozie),
• potrawy z grilla,
• zakręcone frytki.
I co? Pycha, prawda? Przekonajcie się sami! Start godzina 12.00. Co poza tym? Można spróbować swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszeć jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów.  Jak co roku poczęstujemy zwiedzających ziemniakami z parownika, a chętni będą mogli upiec jabłka na ognisku. Różnorodne dania z ziemniaków przygotują gospodynie z Koła Wiejskiego z Rajczy i Koła Wiejskiego z Poręby.Unikalny obrzęd kartoflany przedstawi Regionalny Zespół Śpiewaczy „Jaśkowiczanie” a o historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Będzie można wziąć udział w warsztaty filcowania oraz warsztatach garncarskich, a dla najmłodszych gości Bajkowe Skarbki Śląska przygotowały „smaczne zabawy z bajkami na scenie” .

Na zakończenie wystąpi kapela „Maliniorze” z Brennej. Całość poprowadzi Marek Szołtysek.

Hanna Grabowska-Macioszek