Zupa grzybowa

25 grudnia 2015

Przepis na zupe grzybową a więc będziemy potrzebować

-50 dekagram grzybów suszonych najlepsze będą : borowiki szlachetne i podgrzybki brunatne

-3 marchwie

-2 pietruszki

-1/2 selera

-1/2 pory

-cebula

-łyżka śmietany

-sól,pieprz

-2 litry wody

-bagietka

-pół kostki masła

1) Grzyby zalewamy 2 l wody i odstawiamy na 9 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie około 40 minut. Odcedzamy grzyby wywar zachowujemy. Grzyby drobno kroimy w kostke.

2) Kroimy bagietke w kostke, rozgrzewamy patelnie wrzucamy do niej masło i bagietke mieszamy aż sie zazłoci i odstawiamy na 10min.

3) obieramy warzywa myjemy je kroimy w jaki sposób chcemy cebule przepoławiamy i obieramy z łusek całość gotujemy ok 30 min w wcześniej wykonanym wywarze z grzybów.

4) Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy grzyby doprawiamy pieprzem i solą wlewamy śmietane i zagotowujemy czekamy 30min i lejemy zupe do misek, następnie wrzucamy grzanki.

SMACZNEGO!

Olaf Zielonka