Zupa dyniowa

27 października 2014

Być może nie bardzo ma związek z kulinariami górnośląskimi, jednak z okazji zbliżającego się Halloween, znajdzie się w wielu domach, jako dekoracja. Cóż jednak z nią zrobić, gdy święto zjaw, duchów i wszelkich strachów przeminie? No przecież nie wyrzucić! Ugotować z dyni pyszną zupę.

 

Przygotować wywar warzywny (Do wody wrzucamy pietruszkę, cebulę, ząbek czosnku, marchewkę, seler).

Dynię wyszorować, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać masło i posiekaną cebulę. Tak smażyć, aż będzie miękka. Można dodać łyżkę mąki.

Tak usmażoną dynię z cebulką miksujemy z marchewką. Gotowy mus dodajemy do wywaru (wyjmujemy z niego uprzednio pozostałe warzywa).

Całość można zabielić śmietaną. Do gotowej już zupy możemy dodać groszek ptysiowy, grzanki, bądź w wersji dla dbających o szczupłą sylwetkę, natkę pietruszki.

 

Tekst i foto: HGM