Z rudzkim smakiem w Nowy Rok

31 grudnia 2014

Najlepsze rudzkie dania w kalendarzu na 2015 rok. Urząd Miasta w Rudzie Śląskiej wydał właśnie stworzony przez mieszkańców kalendarz kulinarny. Rudzianie przez cały rok dzielili się swoimi przepisami na ulubione potrawy, z których co miesiąc wybierano „smak miesiąca”. Wybrane w ten sposób przepisy znalazły się w specjalnym kalendarzu.

 

W 2014 roku rudzki magistrat zaprosił mieszkańców do udziału w konkursie „Rudzkie Smaki”. Rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy i dania rudzkiej kuchni. Co miesiąc, począwszy od lutego, jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca”. Trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie Smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. – Okazuje się, że śląska kuchnia jest bardzo bogata. Do konkursu zostały zgłoszone nie tylko tradycyjne śląskie potrawy, ale również zupełnie nowe, inspirowane przez kuchnie z różnych stron świata – mówi Michał Kaczmarczyk, rudzki kucharz, ambasador konkursu. – Śląska kuchnia króluje jeszcze w wielu rudzkich domach, w których nie ma niedzieli bez rosołu, klusek, rolady i modrej kapusty. Ale rudzianie są w kuchni coraz bardziej otwarci na nowe trendy i światowe smaki. Często z połączenia śląskiej tradycji z innymi kuchniami powstają ciekawe propozycje domowego menu – dodaje.

Ambasadorem „Rudzkich smaków” jest Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. W 2013 roku został wyróżniony w konkursie „Kucharz roku”, ogłoszonym przez specjalistyczny magazyn „Kuchnia”. Jest rodowitym rudzianinem, gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej, zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN. Szefował w restauracji w katowickim Coneser Club, obecnie prowadzi pub w Rudzie Śląskiej.

Kalendarz jest podsumowaniem kulinarnego konkursu, a jednocześnie praktyczną książką kucharską przygotowaną przez samych mieszkańców. Na stronach kalendarza znalazły się przepisy kulinarne mieszkańców ze zdjęciami potraw. – Wydawnictwo jest tak zaprojektowane, że po zakończeniu 2015 roku można odciąć kalendarium i pozostaje nam praktyczna książeczka kulinarna – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. – Kalendarz zawiera bonus – dwie dodatkowe strony z propozycjami kucharzy z restauracji „Wiśniowy Sad” i „Druid Pub”, a także przepis na kołocz piekarni „Jakubiec” – dodaje naczelnik.

Na okładce kalendarza nie mogło zabraknąć perełki Rudy Śląskiej – rudzkiego piekaroka. Domowy piec chlebowy z 1900 r. znowu piecze chleb. Został wyremontowany i ponownie uruchomiony w 2013 r. Piekarok znajduje się przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. Opieką otoczył go właściciel piekarni „Jakubiec”, który kilka razy w roku, wspólnie z rudzkim magistratem i muzeum miejskim organizuje wypiek chleba dla mieszkańców. Przy rudzkim piekaroku odbyły się m.in. ostatki, piknik z bajlagom i pożegnanie lata.

Wydruk kalendarza był możliwy dzięki rudzkim przedsiębiorcom. W kulinarną zabawę włączyło się Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Rudzie Śląskiej, Piekarnia-Cukiernia „Jakubiec”, Restauracja „Wiśniowy Sad”, firma PRODYM i Druid Pub. Zdjęcia do kalendarza opracowała Magdalena Godlewska-Kosak.

Tekst i foto: UM Ruda Śląska