Smak wakacji na bałkańską nutę

16 września 2015

Bułgarski tikwenik dołączył do „Rudzkich Smaków”. To przepis Magdaleny Dimitrowej, który został wybrany smakiem minionych wakacji. Propozycje potraw do konkursu mieszkańcy nadsyłali przez cały sezon urlopowy. Wrzesień będzie z kolei okazją do podzielenia się swoimi recepturami na domowe nalewki. Jedna z nich zostanie smakiem miesiąca.

 

Z wakacyjnych wojaży przywozimy nie tylko wspomnienia, pamiątki czy zdjęcia. Wzbogacenie swojej kuchni o smak wakacji to również ciekawy pomysł. Magdalena Dimitrowa z pobytu w słonecznym Burgas przywiozła przepis na ciasto z masą dyniową. – To typowy bułgarski deser z ciasta filo. Prosty w wykonaniu i przepyszny – mówi pani Magdalena. – Mamy właśnie sezon na dynię, więc warto spróbować – zachęca. – Bułgarzy przygotowują ciasto zwijając je w ślimak, w okrągłej, emaliowanej formie zwanej tawa. Można też użyć ciasta francuskiego i płaty układać warstwami, przekładając je nadzieniem – wyjaśnia pani Magda.

Do ciasta filo, tak popularnego w krajach śródziemnomorskich można dodawać  również nadzienie mięsne, serowe i szpinakowe. Takie „ślimaczki” z ciasta filo zwane burkami można kupić też w każdej chorwackiej piekarni czy cukierni. – Zachęcam do upieczenia ciasta, które z pewnością przywoła wakacyjne wspomnienia, ale też będzie dobrą receptą na jesienną chandrę – mówi rudzki kucharz Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu.

Kolejna edycja konkursu poświęcona będzie nalewkom. – We wrześniu zapraszam do kulinarnej zabawy wszystkich, którzy  mają swój sposób na domową nalewkę. Myślę, że w „Rudzkich Smakach” nie powinno jej zabraknąć. Domowe nalewki to najprostsze przetwory z owoców, które mogą być świetnym prezentem lub poczęstunkiem dla gości. Prawdziwy smak lata zamknięty w szklanej butelce – zachęca Michał Kaczmarczyk.

Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie „Rudzkie Smaki”), lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

Konkurs „Rudzkie smaki” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. – Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

 

W 2015 roku również wybierane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji tematycznych.

 

Tikwenik

1 opakowanie ciasta filo (do kupienia w dużych marketach, ale można też użyć ciasta francuskiego)

1 kg dyni

0,5 szklanki cukru,

0,5 szklanki orzechów włoskich,

1 łyżka mielonego cynamonu, cukier puder

olej lub masło do posmarowania ciasta

 

Orzechy posiekać na grube kawałki, podpiec na suchej patelni. Dynię obrać, pokroić w kosteczkę i poddusić z cukrem na małym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Kiedy dynia zmięknie, dodać cynamon i orzechy. Okrągłą formę lub naczynie żaroodporne posmarować olejem lub roztopionym masłem. Płat ciasta posmarować olejem (masłem), przykryć kolejnym płatem, posmarować olejem lub masłem i nałożyć porcję nadzienia. Delikatnie zwinąć w rulon i przełożyć do formy. Czynność powtarzać do wyczerpania składników, układając kawałki ciasta w formie ślimaka. Górną warstwę ciasta również należy posmarować olejem lub roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 30 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

Dobyr apetit!

materiały prasowe: UM Ruda Śląska