Smaczne i zdrowe powitanie wiosny

18 marca 2015

W najbliższą sobotę rudzianie smacznie i zdrowo powitają wiosnę. W tym dniu /21 marca br./ odbędzie się pierwsze z cyklu spotkań przy rudzkim piekaroku. Tym razem obok degustacji chleba wypieczonego tradycyjną metodą będzie można aktywnie spędzić czas, biorąc udział w warsztatach Zumby, fitness, hip-hop i breakdance. Wcześniej można będzie się wybrać na spacer Nordic Walking w poszukiwaniu wiosny.

 

Pod hasłem „Żyj smacznie i zdrowo” kryje się wiele atrakcji, które przygotował rudzki magistrat we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji, Muzeum Miejskim, Studiem Energia i Studiem Tańca Iskra. O rudzkich, zdrowych smakach będzie można porozmawiać z mistrzem kulinarnym Michałem Kaczmarczykiem, który przygotuje zdrowe dodatki do chleba. Instruktorzy zachęcą do fitnessu na przywitanie wiosny, warsztatów Zumby, hip-hop i breakdance. Będzie można dowiedzieć się jak dobrze przygotować się do wiosny zarówno pod względem kulinarnym jak i aktywności fizycznej. Organizatorzy przygotowali również gry i zabawy dla dzieci, w tym m.in. warsztaty wykonywania ozdób wielkanocnych czy też pokazy walk rycerskich.

Impreza przy piekaroku, który mieści się przy ul Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda, rozpocznie się o godz. 12:00. Wcześniej, o 10:00, sympatycy Nordic Walking spotykają się na placu Jana Pawła II, skąd spacerkiem w poszukiwaniu śladów wiosny przejdą pod piekarok.

Sobotnie powitanie wiosny zainauguruje coroczne spotkania przy piekaroku. Zabytkowy obiekt został wyremontowany w 2013 roku. – Dzięki temu możemy przypomnieć sobie smak chleba, jaki piekły nasze babcie, a dla dzieci to z pewnością żywa lekcja historii – uważa prezydent miasta Grażyna Dziedzic. – Zapraszam wszystkich na sobotnie wydarzenie. Piekarok przez lata integrował lokalną społeczność, dlatego ważne jest, aby nadal spełniał taką funkcję – podkreśla prezydent.

Kilka razy w roku rudzki magistrat organizuje spotkania przy piekaroku, na których można częstować się świeżo wypieczonym chlebem tradycyjną metodą. – W ubiegłym roku świętowaliśmy ostatki przy piekaroku, bawiliśmy się na pikniku z bajlagą i żegnaliśmy lato – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. – Zapraszam na powitanie wiosny, które  zainauguruje równie ciekawe spotkania jak w roku ubiegłym – zachęca naczelnik Piecha.

Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.

 

UM Ruda Śląska