Rolada cielęca

22 stycznia 2015

Cielęcina to mięso delikatne i aksamitne w smaku. Można przyrządzać ją na wiele sposób. Jednym z nich jest przygotowanie praktycznej i szybkiej rolady. Aromatyczna rolada z cielęciny to przepis na potrawę, którą można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Cielęcina w połączeniu ze świeżym szpinakiem i parmezanem stanowić będzie wyśmienite danie główne, ale także doskonale sprawdzi się jako przystawka.

 

Składniki na 10 osób:

  • 1kg cielęciny
  • 5 jajek
  • 300g szpinaku świeżego (umytego)
  • ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek)
  • 100g tartego parmezanu
  • 30g majeranku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie cebule

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek ze szpinakiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i majeranek. Cielęcinę rozkrój na płaty i ułóż obok siebie. Rozbij delikatnie i lekko i posól. Rozbij jajka z parmezanem, połącz ze szpinakiem i wyłóż masę na cielęcinę. Dokładnie zwiń roladę i zwiąż nitką. Na wierzchu ułóż piórka cebuli. Piecz w 200°C ok. 50 min pod przykryciem. Roladę podawaj ostudzoną pokrojoną w plastry.

Tekst i foto: FlyPR