Cielęcina to mięso delikatne i aksamitne w smaku. Można przyrządzać ją na wiele sposób. Jednym z nich jest przygotowanie praktycznej i szybkiej rolady. Aromatyczna rolada z cielęciny to przepis na potrawę, którą można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Cielęcina w połączeniu ze świeżym szpinakiem i parmezanem stanowić będzie wyśmienite danie główne, ale także doskonale sprawdzi się jako przystawka.
Składniki na 10 osób:
- 1kg cielęciny
- 5 jajek
- 300g szpinaku świeżego (umytego)
- ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek)
- 100g tartego parmezanu
- 30g majeranku
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek ze szpinakiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i majeranek. Cielęcinę rozkrój na płaty i ułóż obok siebie. Rozbij delikatnie i lekko i posól. Rozbij jajka z parmezanem, połącz ze szpinakiem i wyłóż masę na cielęcinę. Dokładnie zwiń roladę i zwiąż nitką. Na wierzchu ułóż piórka cebuli. Piecz w 200°C ok. 50 min pod przykryciem. Roladę podawaj ostudzoną pokrojoną w plastry.
Tekst i foto: FlyPR