Produkt tradycyjny smakuje najlepiej

1 sierpnia 2016

Już w najbliższą niedzielę – 7 sierpnia w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” – Jarmark Produktów Tradycyjnych – prawdziwa gratka dla smakoszy!

 

Impreza plenerowa na terenie muzeum rozpocznie się od godziny 13:00. Na przybyłych w tym dniu gości czeka bogaty program artystyczny. Szykuje się zatem nie tylko prawdziwa uczta dla ciała, ale i coś dla ducha. Aż do godziny 17.00 będzie można spróbować produktów i dań wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych: warkocza i chleba św. Doroty, obwarzanków, wodzionki, kartoflanki, placków ziemniaczanych, chrustów i wiele innych przysmaków. Nie zabraknie opowieści o historii kuchni śląskiej czy kuchni współczesnych Ślązaków. Wspólnie z Januszem Langfortem ugotujemy, a później spróbujemy: ciapkapusty, szpajzy, karminadli i kapuśniaku zagęszczanego grochem. Całą imprezę poprowadzi Dariusz Niebudek.
PROGRAM
13.00 – otwarcie imprezy i prowadzenie Darek Niebudek
13.15 – 13.25 – Janusz Langfort o kuchni Śląskiej
13.25 – 13.40 – wspólne gotowanie, danie pierwsze kapuśniak
13.40 – 13.55 – Kuchnia św. Hildegardy – Wioleta Urbańska z Chorzowskiego Bractwa Rycerskiego Bożogrobców
13.55 – 14.10 – chleb nasz powszedni
14.10 – 14.20 – tradycyjna kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu – Szyb Maciej z Zabrza
14.20 – 14.35 – Słodkie tajemnice cukiernika (Produkt Tradycyjny – warkocz św. Doroty)
14.35 – 14.50 – wspólne gotowanie: deser: szpajza. Degustacja dania pierwszego.
14.50 – 15.05 – Bądżmy eco, czyli skarby w kuchni o których nie wiemy
15.05 – 15.15 – kuchnia zagłębia
15.15– 15.30– wspólne gotowanie, danie drugie: panszkraut z karminadlem
15.30 – 15.40 – jak zrobić coś z niczego? Wodzionka i inne śląskie zupy.
15.40 – 15.50 – co dawnej na stołach królowało, czyli o topinamburze i nie tylko
15.50– 16.15 – wspólne gotowanie i degustacja dania i deseru.
16.15 – 17.00 – koncert zespołu „Larmodzieje”

Chałup ze Strzemieszyc – Koło Gospodyń Wiejskich Twardowice (kuchnia i izba po lewej)
Chałupa ze Strzemieszyc – izba po prawej – warsztaty kulinarne dla dzieci
Piech chlebowy – piekarnia Vini
Piec chlebowy przy młynie z Imielina – piekarnia Matka Natura
Chałupa z Panewnik – Koło Gospodyń Wiejskich z Jaśkowic
Chałupa z Goleszowa – Szyb Maciej – pokaz kuchni molekularnej, czyli „Tradycyjna kuchnia Śląska w nowoczesnym wydaniu”
Polecam i zapraszam Hanna Grabowska-Macioszek

materiały prasowe: Muzeum GPE