Na śląskim talerzu

22 sierpnia 2014

Miłośników swojskiego jadła nie powinno zabraknąć w niedzielę 24 sierpnia w Muzeum „Górnośląskim Parku Etnograficznym” . Odbywający się tam „Jarmark Produktów Tradycyjnych”to jedna z tych imprez, która od lat przyciąga prawdziwe tłumy nie tylko mieszkańców Śląska, ale gości z całej Polski.

Kojarzona jako jedna z najważniejszych, związanych z kulinariami wydarzeń w regionie, jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wzbogaca także wiedzę na temat regionalnych tradycyjnych wyrobów, z którymi niejednokrotnie nie mielibyśmy okazji się zetknąć. Podczas jarmarku będzie można spróbować dań i potraw, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego, przygotowanych przez licznych wystawców i restauratorów, którzy tego dnia wystawią się na terenie muzeum. Kilka z nich ugotuje dla naszych gości Remigiusz Rączka – znany, śląski kucharz. O tym, jak dobrze przyrządzić śląski obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi wypiekami opowie Elżbieta Łabońska, autorka książki kucharskiej” Śląska kucharka doskonała”. To jedne z wielu atrakcji, jakie czekają na odwiedzających. Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie zobaczymy Zespół góralski „Jaworowe Skrzypce” oraz Andrzeja Misia z programem kabaretowym. Początek o 12.

HGM