Majówkowe przysmaki – odrzuć tłuste dania na rzecz wiosennej kuchni fit!

26 kwietnia 2017

Nie każdy majówkowy grill czy piknik musi kończyć się uczuciem ciężkości z przejedzenia. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia warto postawić na lekkie potrawy obfitujące w prozdrowotne składniki. Takie odżywianie i aktywność fizyczna przyniosą nam to, czego oczekujemy od weekendu majowego – odpoczynek i zadowolenie.

 

Konrad GacaDłuższy weekend skłania nas do odbycia pierwszych w tym roku wycieczek rowerowych lub pieszych. Wyjeżdżamy w góry lub nad morze albo po prostu spędzamy miłe chwile na łonie natury blisko naszego domu. Tak przyjemny czas dobrze jest wykorzystać także na odciążenie naszego układu pokarmowego. Poza wycieczkami, tradycją majówkową jest także organizacja pierwszych w sezonie przyjęć grillowych. W tym roku zróbmy to inaczej! Być może zdrowa kuchnia zainspiruje cię do stałych zmian żywieniowych. Oto 4 przepisy autorstwa Konrada Gacy, eksperta ds. leczenia otyłości, twórcy metody Mądrego Odchudzania. Są to pomysły na pyszne i szybkie w przygotowaniu dania, które doskonale sprawdzą się nie tylko na przyjęciu w ogrodzie, ale także na rodzinnej wycieczce!

 

1.Mięso drobiowe idealnie sprawdza się na grillu. Dodanie do niego grejpfruta i pomidorków koktajlowych sprawi, że będzie to idealny posiłek na ciepłe popołudnie spędzone z bliskimi.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i grejpfrutem

Składniki:

 

  • Pojedyncza pierś z kurczaka, 1 szt.
  • Sałata lodowa, 0,5 szt.
  • Pomidorki koktajlowe, kilka szt.
  • Grejpfrut, 0,5 szt.
  • Świeża bazylia, kilka listków
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny, słodka papryka, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i słodką papryką. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na duże kawałki. Grejpfruta obieramy, oczyszczamy z białych i gorzkich błon. Następnie dzielmy na mniejsze kawałki. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i posiekane liście bazylii. Układamy na talerzach. Na koniec kładziemy na sałacie grejpfruta i kurczaka. Oliwę mieszamy z cytryną i pieprzem – gotowym sosem polewamy sałatkę.

2. Majówkowy grill nie może obejść się bez pysznych szaszłyków. Te w wersji fit przypadną do gustu nie tylko wytrawnym smakoszom dań z grilla, ale także dzieciom, które na co dzień nie przepadają za warzywami.

Szaszłyki z piersi indyka i grillowanego bakłażana

Składniki:

 

  • mięso z piersi indyka, ok. 240 g – 2 plastry wycięte z grubszej części filetu
  • bakłażan, 3 duże plastry (ok. 90 g)
  • papryka czerwona, 2 plastry o grubości ok. 1,5 cm
  • papryka żółta, 2 plastry o grubości ok. 1,5 cm
  • olej, 0,5 łyżeczki
  • papryczka chilli, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz czarny, papryka słodka lub ostra do smaku

Wykonanie:

Mięso z piersi indyka kroimy w plastry (każdy ok 120 g); kładziemy na nich folię spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i cieniutkimi plasterkami papryczki chilli. Bakłażan myjemy i kroimy w poprzek na plastry o grubości około 0,5 cm. Obsypujemy je świeżo zmielonym pieprzem i mieloną papryką: grillujemy przez 3 minuty z każdej strony. Na przyprawionym mięsie układamy plastry grillowanego bakłażana, tak by w całości je pokryły. Następnie zwijamy mięso w rulon i kroimy je w poprzek na kawałki o grubości około 2 cm. Papryki myjemy i kroimy w krążki o grubości ok. 1,5 cm. Wykrawamy w nich gniazda nasienne, każdy krążek przekrawamy na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kolorowe kawałki papryki i roladki z mięsa i bakłażana. Każdy kawałek mięsa powinien być „schowany” w paprykowym półkrążku. Szaszłyki układamy na papierze do pieczenia. Grillujemy 12 minut, obracając je, aby upiekły się równomiernie z dwóch stron.

 

3. Chleb jest w polskiej tradycji nieodłączną częścią dań mięsnych. Nie trzeba z niego rezygnować, aby czuć się lekko! Zrób bułeczki w wersji fit i rozkoszuj się smakiem pieczywa kiedy tylko chcesz!

Pikantne bułeczki orkiszowe z czarnuszką

 Składniki:

 

  • Mąka orkiszowa, 800 g
  • Drożdże suszone, opakowanie 7 g
  • Woda przegotowana, 0,6 l
  • Czarnuszka, 2 łyżki
  • Ostra papryka w proszku, 2 łyżki
  • Jajko, 1 szt.
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżki stołowe
  • Masło bez soli do wysmarowania blachy

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, miód, oliwę. W oddzielnym naczyniu rozprowadzamy drożdże z wodą (temperatura wody nie może być niższa niż 40 st. C) i dolewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dna miski. Dzielimy na kilka części i wyrabiamy z nich bułeczki. Układamy je na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i oprószamy ostrą zmieloną papryką. Pieczemy w temp. 200 st. C około 30 minut.

4. Poobiedni deser to tradycja w prawie każdym polskim domu. Nie ma powodu go sobie odmawiać! Spróbuj wyśmienitych fit ciasteczek i nie miej wyrzutów sumienia ciesząc się ich słodyczą!

Kruche ciasteczka z malinami

Składniki:

  • mąka orkiszowa, 350 g
  • masło bez soli, 200 g
  • cukier brzozowy, 100 g
  • ugotowane żółtko, 3 szt.
  • białko, 2 szt.
  • maliny, kilka sztuk

 

Wykonanie:

Mąkę z masłem siekamy nożem. Ugotowane żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Z tak powstałej mieszanki ugniatamy ciasto i odkładamy je na 30 minut w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto dość cienko, bierzemy 2 krążki do wycinania, jeden o średnicy niewiele większej od maliny, drugi dwa razy większy. Większym krążkiem wycinamy ciasto, a mniejszym z nich wycinamy dziury w połowie przygotowanych ciasteczek. Delikatnie roztrzepujemy białko, zamoczonym w nim pędzelkiem smarujemy całe krążki i sklejamy je z krążkami z wyciętą dziurą. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem z jajka. Pieczemy w temperaturze 180 st. C do uzyskania jasnozłotego koloru, 10 minut przed końcem pieczenia na każde ciastko w wyciętym miejscu kładziemy malinę.

 

Autorem przepisów jest Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości, specjalista żywieniowy, twórca metody Mądrego Odchudzania