Kartoflak

14 listopada 2017

Babka ziemniaczana znana na Śląsku jako kartoflak smakiem miesiąca w konkursie magistratu „Rudzkie Smaki”. Przepis przesłany przez Wojciecha Żegolewskiego znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok, wydawanym przez Urząd Miasta. Do 15 listopada magistrat czeka na propozycje przepisów na dwa ostatnie miesiące roku. Przepis na jesienną zupę będzie smakiem listopada. Z kolei na grudzień można proponować receptury potraw wigilijnych.

 

Kartoflak

Składniki:

2 – 2,5 kg ziemniaków,

0,5 kg podgardla wieprzowego,

4 cebule,

5 – 7 jajek,

1 – 1,5 szklanki mąki pszennej,

10 – 15 dkg wędzonego boczku,

sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), cząber.

 

Przygotowanie:

Połowę ziemniaków gotujemy i tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pozostałą część ucieramy na tarce – połowę na grubych oczkach, połowę na cienkich. Ziemniaki łączymy i mieszamy. Podgardle kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Na tym tłuszczu smażymy poszatkowane cebule. Podgardle, cebule i tłuszcz ze smażenia łączymy z masą ziemniaczaną, wbijamy jajka (jedno zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta), dodajemy mąkę i drobno posiekany boczek wędzony. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i cząbrem.

Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej masę ziemniaczaną. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 1- 1,5 godziny w temp. 1800C (termoobieg) lub w 2000C bez termoobiegu.