Kaczka na karnawał – palce lizać

7 stycznia 2015

Jak podjąć karnawałowych gości, by najedli się szlachetnym i smacznym, a przede wszystkim zdrowym mięsem? Odpowiedź jest prosta. Zaserwujmy im kaczkę, a z pewnością będą zachwyceni!

 

Całą kaczkę dokładnie myjemy, z jej wnętrza wciągamy wszystkie podroby. To właśnie nimi najlepiej będzie ją nadziać. Jak to zrobić:

Nadzienie: Wszystkie podroby gotujemy w warzywnym wywarze. Ugotowane mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surową cebulę, ząbek czosnku i dwie łyżki bułki tartej. Całość przesmażamy na patelni bez tłuszczu (kaczka jest sama w sobie bardzo tłusta, więc sugerowałabym nie dodawać dodatkowego). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Farszem tym dokładnie nadziewamy naszą kaczkę.  Już nadzianą wkładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko podlewamy wodą. Pieczemy tak długo aż się padnie przyrumieni.

Kaczka najlepiej komponuje się z buraczkami, bądź modro kapustą i obowiązkowo śląskimi kluskami. Można dodać też sos z czerwonych borówek i gruszki, bądź żurawinę. Dobry smak zyska także z sosem chrzanowym.

 

Smacznego!

 

Tekst i foto: HMG