Barszcz z uszkami wg Karola

22 grudnia 2014

Do przygotowań świątecznych w moim domu zaliczamy przede wszystkim gotowanie. Oto jeden przepis z kilku potraw wigilijnych, a więc zaczynamy:

 

Składniki:

 

 

na barszcz:

– 4 kg buraków

– 1 główka czosnku

– skórka chleba razowego

– 3 jabłka

– 1 cebula

– sól

– pieprz

– ziele angielskie

– majeranek

– 1 l bulionu z warzyw
na uszka:

1 szklanka mąki 1 jajko 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych) 2 łyżki oliwy 1 cebula

 

Sposób przygotowania: Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do kamiennego naczynia razem z czosnkiem i chlebem, po czym zalewamy 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej, usuwając tworzący się nalot. Następnie wstawiamy zakwas do lodówki.  Bulion z warzyw przyprawiamy, dodajemy przyprawy, jabłka, cebulę i wlewamy do zakwasu (w proporcji 1: 1). Wszystkie składniki gotujemy ok. 20 minut, a następnie odcedzamy.  Zagniatamy ciasto z mąki, jajka i wody i odstawiamy pod przykryciem. Grzyby kroimy w drobną kosteczkę i z pokrojoną cebulą podsmażamy na patelni, po czym doprawiamy wszystko do smaku. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraciki i na każdym kładziemy łyżeczkę farszu. Sklejamy je w trójkąty i zawijamy w uszka. Gotujemy je w osolonej wodzie i dodajemy do barszczu. Barszcz z uszkami podajemy mocno gorący!

Oto koniec naszego rodzinnego przepisu, który jest w naszej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie – pisze jeden z uczestników Świątecznego Konkursu „By poczuć magie świąt”.

 

Karol Mzyk